ВАЖЛИВО: Через Раду тягнуть закон про консолідацію земель
ВАЖЛИВО: Через Раду тягнуть закон про консолідацію земель

Депутати Аграрного комітету зареєстрували в раді законопроект про консолідацію с/г земель. Це випливає з тексту законопроекту №6049-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» опрелюдненого на сайті ВР.

Серед авторів документу 24 депутата.

Цікавий момент, що автори документу фактично «заховали» у тексті норму про консолідацію земель, намагаючись при цьому «підсолодити» іншими не такими важливими нормами.

Існують суттєві проблеми і з використанням земельних ділянок під запроектованими при проведенні паювання польовими дорогами. Переважна більшість таких доріг до цього часу є колективною власністю колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств, у зв’язку з чим законним чином оформити право користування ними неможливо. Як було відзначено вище, в переважній більшості вони не сформовані в окремі земельні ділянки, і фактично використовуються не як дороги, а як рілля. З урахуванням того, що загальна площа таких доріг складає біля 2% площі кожного масиву, загальна їх кількість в Україні складає біля 500 000 га», – йдеться в пояснювальній записці про одну з важливих новацій законопроекту.

Втім, дійсно резонансною і архіважливою для земельних відносин яка  вкорені реформує їх є інший пункт. Він стосується об'єднання земельних паїв, які на сьогодні є розпорошеними між власниками і у орендарів, які хочуть зібрати великі земельні масиви для роботи, з цим виникають проблеми.

Надати право землекористувачу, який використовує істотну частину земель масиву (75 % від загальної площі) на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві», – сказано у пояснювальній записці. 

Тож автори пропонують надати право орендарю, який орендує більшість земель на полі, фактично повністю сконцентрувати всі земельні ділянки з цього поля. Іншими словами йдеться про консолідацію земель у великі масиви. Появу такого закону анонсували давно, але через неоднозначну позицію суспільства його  так і не виносили довгий час.

Нагадаємо, один з напрямків стратегії міністерства аграрної політики та продовольства України «3+5» є саме підтримка малих так середніх фермерів. На цей рік підтримка дрібним виробникам аграрної продукції сягла 65 млн грн.

А через те, що малим та середнім фермерам частіше відмовляють у надання позик банки, Міністерство аграрної політики та продовольства України планує запустити свою систему кредитування

Разом з цим у Мінагрополітики розробляють нові системи держпідтримки аграріям, які об’єднаються у кооперативи. 

А для швидкого вирішування нагальних проблем міністр АПК Тарас Кутовий запропонував приміщення у будівлі міністерства Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ)

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...