Влада сприяє фальсифікаторам продуктів
Влада сприяє фальсифікаторам продуктів

Ситуація, яка існує зараз в Україні зі здійснення державного нагляду та контролю за безпечністю харчових продуктів та кормів є нонсенсом. Про це повідомляє голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

«У жодній країні світу такого немає. Якщо є загроза потрапляння на ринок фальсифікованої продукції, продукції, небезпечної для споживача, практично у всіх країнах компетентний орган виходить на перевірку день в день... Після того, як набула чинності нова редакція закону «Про основи державного нагляду (контролю)...», тобто з 1 січня 2017 року, обережно скажу, цей термін становить не менше місяця. Стільки минає від того, як хтось написав скаргу до часу, доки ми отримаємо згоду або Міністерства аграрної політики, або Міністерства економічного розвитку, і виходимо на перевірку. І це називається «державний контроль». Але який сенс у його існуванні? Бо про його ефективність говорити дуже важко», - зазначив він.

Він пояснив, що логіка закладалася така, аби зменшити тиск на бізнес, але зрештою від системи, яку ми маємо зараз, у першу чергу, цивілізований бізнес і страждає.

Бо виробник, який виробляє продукцію відповідно до норм чинного законодавства і маркує її відповідно до вмісту, просто не витримує конкуренції з тими, хто виводить на ринок фальсифіковану продукцію. Держава просто надає підтримку фальсифікаторам продуктів харчування», - наголосив Лапа.

Лапа сподівається, що Верховною Радою буде підтримано законопроект №0906 («Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин»; 21 лютого його було відправлено на повторне, друге, читання – «Главком»), який гарантує специфіку проведення контролю у сфері безпечності харчової продукції.

Якщо його буде схвалено, то після перехідного періоду ми матимемо можливість здійснення такого контролю. Він адаптований до європейських норм і розв’яже нам руки. З одного боку, він дає можливість за наявності підстав проводити перевірки без попередження. З іншого – запроваджує і певні антикорупційні інструменти. Це, наприклад, можливість відеофіксації перевірок як контролюючому органу, так і господарюючому суб’єкту. Ми підтримуємо цю норму і зацікавлені в тому, щоб наша діяльність була максимально прозорою», - запевнив голова Держпродспоживслужби.

Главком

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 грудня 2017
Близько 50% харчових продуктів ‒ фальсифіковані
Близько 50% харчових продуктів на прилавках магазинів ‒ фальсифіковані. Такі дані приводить Держпродспоживслужба. Нагадаємо, Держпродспоживслужба в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...