Рибне господарство України у 2017 році модернізують європейці
Рибне господарство України у 2017 році модернізують європейці

Підтримка європейських партнерів направлена на допомогу у моніторингу риболовецького флоту, електронного моніторингу вилову риби, а також реалізації проекту з наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі з боку ГКРС ФАО. Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

У 2016 році Держрибагентство активізувало роботу з міжнародними партнерами — Норвегією, Естонією та Генеральною комісією з питань рибальства у Середземному морі (ГКРС ФАО). Результатом співпраці є допомога у реформуванні та модернізації рибного господарства України.

«Фіналізуємо процес передачі Україні електронної системи обліку вилову Естонією. Завершується її переклад, найближчим часом вона буде запущена. З Норвегією процес передачі системи моніторингу маломірного флоту і системи електронної звітності з вилову ще триває. Завершити всі формальні процедури плануємо до кінця 2017 року»,— зауважив Ковалів.

У 2016 році Держрибагентство, також, підписало Угоду з ГКРС ФАО щодо реалізації в Україні масштабного проекту із наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі. В її рамках буде запроваджено пілотний проект електронної системи звітності та моніторингу риболовецьких суден у Чорному морі. Запровадження систем моніторингу європейського зразка допоможе організувати ефективну систему контролю за виловом риби.

Крім того, у першій половині 2017 року ГКРС ФАО реалізує в Україні проект із оцінки можливостей для розвитку марикультури в північно-західній частині Чорного моря. Представники ФАО спільно з українськими експертами розпочнуть польові дослідження і визначать перспективні зони для розвитку марикультури, види і технології вирощування, можливі шляхи адаптації міжнародних практик до умов Чорного моря. ГКРС забезпечить необхідну експертизу для проведення дослідження та всі фінансові витрати для реалізації технічної допомоги в рамках Угоди.

Наше завдання — показати українським підприємцям всі можливості марикультури, розробити «дорожню карту» з інформацією про перспективні території та види для вирощування, ефективні методики та технології, існуюче нормативно-правове регулювання. Кінцева мета — створити умови для розвитку рибного фермерства та забезпечити споживачів власне українською рибою, в тому числі й морською», - наголосив очільник відомства.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...