Зростанню кількості об’єднаних громад заважає неприйняття двох законопроектів
Зростанню кількості об’єднаних громад заважає неприйняття двох законопроектів

На заваді децентралізації стало небажання заможних об’єднаних територіальних громад (ОТГ) приєднувати бідні села. Про це заявив керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай в інтерв’ю AgroPolit.com

Не прийняті законопроекти про приєднання громад з суміжних районів та приєднання громад до вже існуючих ОТГ гальмують план реформи децентралізації.

«Є кілька причин. У процесі об’єднання громад не можуть брати участь міста обласного значення. Законодавство поки не дозволяє цього робити, а законопроекти № 5520 та № 4772 лежать у Верховній Раді і не приймаються. Також не можуть брати участь в об’єднанні громади з різних районів», – розповів він.

За словами керівника програм практичної політики Олександра Солонтая, в перешкоджанні об’єднанню громад з’явилась нова причина: колишні голови не хочуть втрачати свої місця через необхідність проведення виборів в новостворених ОТГ.

Після об’єднання громад повинні пройти вибори, і дуже багато сільських голів не хочуть прощатись зі своїми місцями. Не хочуть об’єднуватись, бо бояться втратити «тепленьке місце». В результаті реформи децентралізації почали зростати місцеві бюджети, і тому окремі громади – сільські, селищні, певний час вирішили почекати з об’єднанням, тому що виявилося, що вони є багатшими, ніж сусіди. В тебе є маленьке князівство, маленька вотчина. У багатьох країнах саме через це об’єднання проходило не в добровільний спосіб, а в примусовий. У таких ситуаціях важко сподіватись, що на місцях люди будуть думати не про власну задницю, а про майбутнє громади», – додав Олександр Солонтай.

Так наприклад, в Київській області утворено 2 ОТГ, коли як в Тернопільській 36. Наразі в Україні 366 об’єднаних територіальних громад. Згідно плану реформи децентралізації, по її завершенню, в Україні повинно утворитись 1500-1800 об’єднаних територіальних громад.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...