Депутати попросять Конституційний суд поставити крапку щодо запуску ринку землі
Депутати попросять Конституційний суд поставити крапку щодо запуску ринку землі

У Верховній Рад збирають голоси, аби подати до Конституційного Суду звернення про відміну мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Ініціатор цього - народний депутат від БПП Олексій Мушак (називають наближеним до бізнесмена Андрія Веревського), який у грудні 2016 року разом з двома іншими депутатами зареєстрував у парламенті законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» №5535. Про це він повідомив в інтерв’ю «НВ Бизнес» народний депутат Олексій Мушак.

Нагадаємо, що вчора міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий взяв участь у широкому обговоренні питань розвитку земельної реформи та держпідтримки АПК у рамках Національної платформи діалогу, яка відбулася в м. Хмельницькому. Метою заходу стало визначення оптимального формату проведення земельної реформи та формування переліку пропозицій від представників реального сектору, які будуть враховані при прийнятті урядових рішень в сфері земельних відносин. Всього в Національній платформі взяли участь понад 300 делегатів з усіх областей України.

За словами Мушака, для того, щоб активізувати процес розгляду і голосування законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення, потрібне подання до Конституційного суду.

Для подання необхідно 45 підписів народних депутатів. На поточному тижні буде зібрано необхідну кількість підписів. Думаю, десь в четвер до кінця дня вони вже будуть», - розповідає він.

Народний депутат додав, що він з цією ідеєю звернувся до багатьох.

Я пропоную моїм колегам, народним депутатам, наступне: або по факту Конституційний суд скасує мораторій на продаж землі, тому що він дійсно порушує права і свободи громадян, або ж Верховна Рада почне займатися своєю прямою відповідальністю і прийме закон, який створить ринок землі. Тому, або створюємо максимально ліберальний ринок через суд, абсолютно дикий ринок, або Верховна Рада свою модель запропонує», - додає Мушак.

Депутат від БПП наводить кілька аргументів на користь скасування мораторію:

Україна є найбільшою за розміром в Європі країною за площею землі сільськогосподарського призначення - 41 млн га, що становить 30% земель с / г призначення континенту. При цьому, ми є однією з п'яти країн світу, на рівні з Конго, Кубою, Північною Кореєю і Венесуелою, де заборонена вільна продаж землі. На сьогодні, за даними організації ЕаѕуВuѕіnеѕѕ, у власності 7 млн українців знаходиться 28 млн га землі, якої вони позбавлені права вільно розпоряджатися через незаконне мораторію народних депутатів, який прийняли ще в 2001 році».

Нагадаємо, що мораторій почав діяти в 2001 році і кілька разів поспіль його зняття відкладалося. Минулого року Рада знову його продовжила – на 1 рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 квітня 2017
Ймовірність скасування Конституційним Судом мораторію — висока
Надання позитивного рішення Конституційним Судом (КС) у справі скасування мораторію цілком може відбутися. Таку точку зору інтерв’ю виданню...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...