Тиск НБУ на UkrLandFarming може привести до втрати 1,5% ВПП
Тиск НБУ на UkrLandFarming може привести до втрати 1,5% ВПП

Через небажання глави НБУ Гонтаревої піти на зустріч найбільшому агрохолдингу України в питанні реструктуризації боргів держава може залишитися ні з чим. Про це розповів в інтерв'ю УНІАН керуючий партнер інвестиційної компанії Empire State Capital Partners Ярослав Удовенко.

За його словами, однією з проблем є розбіжність між дійсною заборгованістю, і тією, яку називає Нацбанк.

«Нацбанк чомусь оперує цифрою в 38 млрд, яка є помилковою, бо в ній змішані зобов'язання і бенефіціари, і окремі юридичні особи. Це просто красива цифра виведена з розрахунку, що ЗМІ підхоплять її в інформаційній війні. Насправді ж зобов'язання бенефіціара перед НБУ за рефінансуванням банків і перед Фондом гарантування вкладів обчислюється в близько 20 млрд грн», - розповів Удовенко.

Керівник інвесткомпанії також пояснив, що власник Ukrlandfarming пропонує практичний сценарій проведення реструктуризації без дисконтів, з посиленням застави і з перенесенням терміну погашення заборгованостей на 5-7 років, і кредитори погодилися на такі умови, але це не влаштовує НБУ.

Власне, Олег Бахматюк як бенефіціар поручився за частину з цих коштів і зараз запропонував проект реструктуризації заборгованості. Реалізувати цю програму можна за кілька тижнів. Але бачимо, що домовитися з державою про реструктуризацію боргу в Україні важче, ніж з приватними кредиторами», - додав він.

За словами Удовенка, Нацбанк може відкидати цей проект через забюрократизованість процесу прийняття рішень. Також він прокоментував розмови в експертних колах про те, що реструктуризація блокується, щоб чиновники отримали контроль над активами холдингу.

У тому-то й справа, що для регулятора відмова від реструктуризації це дуже спірне рішення. Зобов'язання Бахматюка перед НБУ є другорядними порівняно із зобов'язаннями UkrLandFarming перед іншими кредиторами. Тому в разі оголошення банкрутства компаній агрохолдингу, яке може стати наслідком непоступливості керівництва Нацбанку в питанні реструктуризації заборгованості бенефіціара, регулятор і ФГВ (Фонд гарантування вкладів) стоятимуть в черзі після десятків інших кредиторів, борги перед якими будуть погашати за рахунок активів UkrLandFarming», - розповів керівник інвесткомпанії.

На його думку, це вже може розтягнутися на роки, тому що все буде відбуватися за результатами судових процесів. Тому державні кредитори можуть взагалі залишитися ні з чим.

Він також додав, що НБУ не входить в діалог навіть про можливість проведення реструктуризації, і це робить негативний вплив на компанію, заважає їй розвиватися, не дозволяє залучати інвесторів. А можливим спробам НБУ заблокувати діяльність агрохолдингу за допомогою арешту рахунків і зупинку роботи агрохолдингу може привести до серйозних наслідків - втрати 1,5% ВВП, який генерують компанії агрохолдингу, зниження надходжень до бюджету і поява більш ніж 30 тисяч безробітних. Також, за його словами, поведінка НБУ погано впливає на показник інвестиційної привабливості України.

У UkrLandFarming як великої компанії є чимало кредитних і акціонерних інвесторів, які мимоволі виявилися в ролі заручників протистояння з керівництвом Нацбанку. Їх інвестиції зараз знаходяться в ризикованому стані. І якщо в UkrLandFarming справи підуть погано, то так само будуть відчувати себе і інвестори. І вони, і їхні партнери значно обережніше розглядатимуть проекти інвестицій в Україну - як нові, так і вже діючі. Від цього інвестиційний імідж країни отримує негативне забарвлення", - підкреслив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 липня 2018
Працівники агропідприємств UkrLandFarming мітингують біля «Гадячсир» через несплату за поставлене молоко (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
6 липня працівники агропідприємств групи UkrLandFarming з Полтавської та Сумської областей почали мітинг під стінами заводу...
27 червня 2018
Україні пропонують запровадити податок з обороту, щоб залучити інвестиції
Введення податків з обороту та контроль над акцизами – два ключові інструменти для розвитку бізнесу в Україні. Про це розповідає власник...
22 червня 2018
Олег Бахматюк розповів, чи «поклав око» Президент на UkrLandFarming
Власник найбільшого агрохолдингу UkrLandFarming Олег Бахматюк прокоментував інформацію на ринку, що проблеми у його компаній та в нього виникли через...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...