Мінінфраструктури більше не керує "Укрзалізницею"
Мінінфраструктури більше не керує "Укрзалізницею"

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні затвердив новий статут ПАТ "Укрзалізниця", згідно з яким, Міністерство інфраструктури втрачає право бути органом управління компанії. Про це повідомляє Економічна Правда.

Під час підготовки регуляторного засідання, о 9:30 був проведений позачерговий Кабмін без преси і трансляції.

Зазначається, що пропозицію про зміну статуту УЗ з голосу виніс міністр економічного розвитку – віце-прем’єр Степан Кубів.

Без погодження з міністром, який втратив вплив", - повідомило джерело, маючи на увазі Володимира Омеляна.

Також, декілька джерел зазначили, що постанова вносилась Кубівим на прохання прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Наголошується, що в старій редакції статуту міністр інфраструктури вносив членів правління Укрзалізниці та наглядової ради компанії.

Зараз органом управління став Кабмін, який все буде вносити сам", - повідомляє джерело.

Як уточнює інше джерело, статут який прийняли, розділяє функції формування політики та управління.

Формує політику Мінтранс, а ось підкорятися тепер УЗ йому не буде", - повідомили Економічній правді.

Згідно з новою редакцією статуту, який є в розпорядженні Економічної Правди, відбуваються наступні зміни:

(УЗ) у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України і наказами Мінінфраструктури, іншими нормативно-правовими актами, цим Статутом та внутрішніми документами товариства, прийнятими відповідно до цього Статуту", - йдеться у статті 13 діючого статуту.
З нової редакції накази Мінінфраструктури прибираються.

Крім того, зараз Акціонер товариства (тобто Кабмін) має право передавати Мінінфраструктури окремі повноваження з управління корпоративними правами держави щодо УЗ. Після прийняття нової редакції статуту, МІУ позбудеться такого права.

Також, зараз вищим органом УЗ є загальні збори акціонерів. Функції загальних зборів виконує Кабінет Міністрів України.

Проте, згідно з 56 статтею, тільки Мінінфраструктури підписує цивільно-правові договори з головами наглядової ради та ревізійної комісії товариства, укладає контракт з головою правління товариства.

З нової редакції статуту у Мінінфраструктури відбирається можливість підписувати договори з головами наглядової ради та контракт з головою правління УЗ.

Також Мінінфраструктури позбавляється права визначати напрямки діяльності УЗ, впливати на кількість акцій, затверджувати фінансовий план, річний звіт, чисельність персоналу.

Тепер рішення з цих питань оформляються відповідним актом Кабінету Міністрів України, проект якого розробляється та подається в установленому порядку Мінекономрозвитку (а не МІУ).

Також УЗ більше не забезпечує подання консолідованої фінансової звітності Мінінфраструктури.

Як повідомляють джерела в Уряді, "за" проголосували всі члени Кабміну.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...