Виробництво молока в першому півріччі 2017 року скорочуватиметься
Виробництво молока в першому півріччі 2017 року скорочуватиметься

Навіть враховуючи сезонне зростання виробництва молока у січні-травні обсяг молока буде на 2 млн т меншим чим за відповідний період 2016-го. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

«В період з червня по вересень 2016 року, у порівнянні з минулим роком, виробництво молока в ЄС знизилося на 1,8%» - повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.

Вона вважає, що ця тенденція, швидше за все, продовжиться і до кінця четвертого кварталу 2016 року, особливо з урахуванням того, що всі фермери добровільно погодилися на схему скорочення виробництва молока  в жовтні-грудні, за що їм виплатять відповідну компенсацію.

Надходження молока на переробку в ЄС у першому півріччі 2017 року скоротиться на 2,4 млн т. Оцінюючи перспективи коротко- та середньострокового періоду молочного ринку, стає зрозуміло, що надходження будуть скорочуватися до середини року. Загальний обсяг обходження молока на переробку оцінюють у 150,5 млн т.» - коментує експерт.

В цей же час, виробництво молока в інших великих експортних регіонах продовжує скорочуватися. В Океанії та Латинській Америці обсяги виробництва впали через погані погодні умови, які, як очікуються, будуть продовжуватися і в 2017 році. А в Сполучених Штатах Америки в першому півріччі 2017 року очікують зростання виробництва молока.

Експерти очікують, що це дасть можливість відновити баланс та компенсувати скорочення в Океанії та ЄС. При цьому, варто враховувати зростання внутрішнього попиту в Америці, що буде стримувати експорту торгівлю.

За її словами, перші сигнали, які повідомляли про закінчення депресивного періоду стали помітними в середині 2016 року, коли обсяги виробництва почали скорочуватися. Ціни на такі продукти, як вершки та суху молочні концентрати перейняли на себе тенденцію росту на ринку масла та сухого знежиреного молока.

В першій половині 2017-го експерти очікують, що за незмінних умов ціни на сухе молоко та білкові продукти будуть стабільними,  а от ціни на масло та молочні жири будуть рости й надалі.

Багато в чому, подальший розвиток подій буде залежати від стабільності євро по відношенню до долара. Недавнє його «просідання» було на руку експортерам сухого молока», - коментує  Яна Музиченко. «При цьому звучить все більше думок про те, що можливості глобального ринку достатні для того щоб вивільнити сформовані запаси європейського сухого молока на складах, які  сформувалися в попередні періоди. Такі заходи варто робити досить обережно, аби не перенасичити ринок» - продовжує вона. 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...