Аграріям блокують додаткові ПДВ рахунки
Аграріям блокують додаткові ПДВ рахунки

ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» отримала чимало звернень від господарств, додаткові рахунки ПДВ яких заблоковані, хоча за попередньою інформацією їх мали б закрити 31 січня, адже операції по ПДВ діють до 15 січня за операціями, які були здійсненні у грудні 2016 року. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Голова податкового комітету Громадської ради при МЕРТ Ольга Богданова повідомляє, що перші дзвінки стосовно блокування ПДВ рахунків вона отримала 2 січня і спершу розцінювали це як неправомірні дії стосовно деяких підприємств, але тепер чітко зрозуміло, що це заплановані дії ДСФ задля того, аби зібрати подвійну плату з певних підприємств.

Безумовно, всі ці дії є антиконституційними та протизаконними. Компанії, які зараз реєструють податкові накладні поповнюють основні ПДВ рахунки, тобто підприємство перевело, наприклад, 1 млн грн і зареєструвало податкові накладні. Коли ж вони подадуть декларації, їм розблокують ці додаткові ПДВ рахунки і вони будуть вимушені заплатити той же 1 млн грн через додатковий ПДВ рахунок, щоб з цього мільйона повернути частку на свій спецрахунок», - розповідає вона.

На що варто звернути увагу, Державна фіскальна служба України своїми листами від 28.12.2016 №22601/5/99-99-15-03-01-16 та від 30.12.2016 №22780/5/99-99-12-02-01-16 звернулась до Державної казначейської служби України з вимогою заблокувати рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті відповідно до пункту 200¹.2 статті 200¹ Податкового кодексу України, однак цих листів у відкритому доступі немає.

Голова наголошує, що це чітко сформований план і подібна ситуація мала місце минулого року, коли був встановлений ліміт для «спрощенців» 20 млн, а з 2016 року ліміт встановлювався в 5 млн. Вже в січні ДФС оприлюднила лист, де вказувалось, що всі, в кого дохід вище 5 млн за 2015 рік не є платниками єдиного податку в 2016 році. Проте, ситуацію вдалось владнати за допомогою численних звернень до Президента, в результаті ДФС відкликала свій лист.  

Опитування фермерів з усієї України показало, що ситуація наразі дуже складна: рахунки було заблоковано без жодного попередження та ні ДФС, ні Казначейство не пояснює ситуацію взагалі. Ця проблема реально існує і її потрібно негайно вирішувати, адже підприємства втрачають реальні кошти.

ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» сумісно з іншими найбільшими агарними асоціаціями направили звернення до Державної фіскальної служби та Міністерства фінансів і чекаємо офіційних пояснень.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...