Ніна Южаніна — птахівники обгрунтовано отримають 2 млрд грн держпідтримки
Ніна Южаніна — птахівники обгрунтовано отримають 2 млрд грн держпідтримки

Розподіл бюджетної допомоги аграріям направлений на підтримку і розвиток вітчизняного  виробника. Таку точку зору висловила голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна у інтерв’ю «Економічній правді». Нагадаємо, що  парламент підтримав ініціативу аграрного міністра Тараса Кутового про те, щоб в разі скасування спецрежиму, на підтримку АПК виділили не менше 1% ВВП і 4 млрд грн  направили на прямі дотації сільгосптоваровиробникам.  

Вона розповіла деталі отримання такої дотації сільгоспвиробниками: «На місяць на розподіл дотацій буде йти 333 млн грн. Звучать абстрактні цифри, що спецрежим з ПДВ — це 26 млрд грн.  Якщо це так, то у нас щомісячно до бюджету мусить сплачуватися 2,166 млрд грн податків, а їм повертається тільки 333 млн грн. Якщо на внутрішньому ринку в цей період будуть більше працювати виробники курятини, якщо вони будуть платити левову частину податків і отримувати певний відсоток з того, що сплатити, то що тут поганого? Що поганого в тому, коли ми підтримуємо власного виробника? А ви були за скасування спецрежиму?».

Вона також прокоментувала тезу, що немає справедливого перерозподілу цієї дотації і очевидний перекіс у сторону птахівників.

Все залежить від загальної сплати платежів до бюджету… Подивіться на питому вагу сплаченого птахівниками ПДВ за 2016 рік. Це буде та база, з якої розраховуватиметься дотація», — наголосила вона. 

 

Рішення про надання більшої кількості держдотації птахівництву, за її словами, вносили депутати  аграрного комітету. «Рішення виносив не наш комітет. Це рішення напрацював аграрний комітет, і депутати з різних фракцій з ним погодилися. Наша роль була тільки в тому, що ми повинні його підтримати. Робоча група витратила кілька місяців, щоб відпрацювати і презентувати нам готовий варіант цього рішення. З вересня на всіх засіданнях у Кабміні за присутності Володимира Гройсмана і профільних міністрів я чула і розуміла, що відбувалося. В обговореннях брали участь представники і від виробників курей, і від садівництва, і від овочівництва, і молочарі. Так от: дотації, про які ви говорите, 4 млрд грн, які будуть розподілені так, щоб не більше 50% забрали саме птахівники, — це гроші, які вони заплатять в бюджет. Отримають вони набагато менше, ніж заплатять», — деталізувала вона.

Южаніна також додала, що у 2017 році дотації розподілятимуться без обмежень.

Обмеження почнуть діяти з 2018 року. За 2017 рік ми побачимо, як спрацює ця система. Вважаю, що 2017 рік у нас ще не буде економічно стабільним. Якщо аграрії справді зацікавлені в підтримці, у них зараз навіть більший інтерес сплачувати ПДВ в бюджет. Мені здається, що це той нейтральний варіант, який буде спонукати їх платити податки. Якщо ця норма спрацює, то можна буде знімати обмеження і на наступний рік. Зняти легше, ніж встановити. Тому встановлювати треба було зараз, а зняти ми завжди встигнемо», — пояснила вона.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 серпня 2017
Сільське господарство майже так само негативно змінює клімат, як і вирубка лісів
Одним із головних чинників кліматичних змін на планеті окрім вирубки лісів є сільське господарство, що є одним з головних каталізаторів парникового...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...