Від детінізації спиртової галузі держава отримає приблизно 5-6 млрд грн
Від детінізації спиртової галузі держава отримає приблизно 5-6 млрд грн

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий прокоментував діяльність ДП «Укрспирт», процес детінізації спиртової галузі, та мітинг біля Кабінету міністрів. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«За 4 місяці відбулася колосальна детінізація, а це в грошах для держави відповідає приблизно 5-6 млрд гривень на рік, якщо ця ситуація стабілізується», – сказав міністр.

Він зазначив, що всього за 4 місяці кількість працюючих заводів корпорації була збільшена з 12 до 20. Разом з тим, заводи, на яких здійснювався випуск контрафактного спирту, були зупинені.

За 4 місяці обсяг «білого», і фактично продаж компанією «білого» спирту зріс з 320 тисяч дал – вдвічі. А по прогнозу на цей місяць – до 1 млн дал. В грошах – це додатково 6 млн літрів спирту. І сьогодні при вартості на вторинному ринку приблизно у 40 гривень це додатково 250 млн гривень, які перейшли з чорної частини ринку у білу частину ринку», - повідомив Кутовий.

Щодо мітингу міністр підкреслив, на даний момент зареєстрована офіційна заява до правоохоронних органів від профспілок Укрспирту, що вони ніякого відношення до цієї акції не мають.

Шлях реформ – дуже складний шлях. І поламати мене флеш-мобами буде дуже важко, а точніше – неможливо», - відповів Кутовий.

У свою чергу Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що звернеться до СБУ, МВС, податкової служби з дорученням перевірити всі операції щодо тіньових прибутків «Укрспирту».

Кутовий подякував усім колегам за підтримку Законопроекту про приватизацію галузі.

Це перший склад Кабінету Міністрів, який проголосував і підтримав закон про демонополізацію галузі і її приватизацію. Коли детінізація буде фактично закріплена, держава почне отримувати реальні кошти. Обсяги, можливі надходження від приватизації, як уже неодноразово розрахунки робилися аналітиками, це – від 200 до 400 млн доларів США», - підсумував Кутовий.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...