В органічне і нішеве виробництво України зацікавлена інвестувати Литва
В органічне і нішеве виробництво України зацікавлена інвестувати Литва

Український аграрний сектор інвестиційно привабливий для литовських партнерів у сфері органічного, нішевого виробництва та переробки, наприклад, м'яса, овочів та фруктів. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольги Трофімцеваої, це може стати цікавим для розвитку спільних підприємств.

«Сьогодні український аграрний сектор динамічно розвивається не тільки з точки зору нарощування виробництва та експорту, але й у сферах розвитку технологій, інфраструктури та підвищення ефективності аграрних компаній. Тому сьогодні аграрна галузь цікава для інвестування та розвитку двосторонньої економічної співпраці з литовськими партнерами», — зазначила посадовець.

Вона додала, що сьогодні українські експортери займають лідируючі позиції на литовському ринку по таким видам товарів, як кукурудза, макуха, соєві та боби. За 10 місяців цього року загальний аграрний експорт до Литви склав $ 62,5 млн. Але співпраця в аграрному секторі – це не тільки торгівля.

Маємо багато напрямків для поглиблення двостороннього партнерства: спільні інвестиційні проекти, співпраця в галузі управління якістю та безпечністю продуктів харчування, як на рівні бізнесу, так й на рівні держави», — підкреслила Трофімцева.

За її словами, вже існують проекти технічної підтримки, завдяки яким Україна активно рухається в напрямку адаптації законодавства до стандартів ЄС у галузі ветеринарії, фітосанітарії та тваринництва (проект Twinning — допомога в імплементації СФС зобов’язань – ред.).

До кінця 2017 р. маємо імплементувати 44 європейські директиви в даній галузі. Сьогодні вже виконано біля 35% з них. Литовські партнери допомагають нам і технічно, і експертизою своїх спеціалістів. Завдяки цьому ми рухаємося набагато швидше у напрямку імплементації українського законодавства», — підкреслила Трофімцева.

А угоди про зони вільної торгівлі, які укладені Україною з великою кількістю країн, надають синергійні можливості для українського та литовського бізнесу.

Вона підкреслила, що Мінагропрод відкритий для співпраці не тільки з урядами інших країн, а також з представниками іноземного бізнесу задля залучення прямих іноземних інвестицій.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 вересня 2017
Україна хоче розширити торгівлю з Литвою
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман бачить перспективи зростання торгівлі з Литвою до $1 млрд на рік. Про це повідомляє UNIAN. ...
23 липня 2017
Україна й Латвія співпрацюватимуть в області АПК
Україна зацікавлена у розвитку співпраці з Латвією в контексті розробленого проекту Програми двостороннього співробітництва Україна—Латвія в...
5 січня 2017
Швеція цікавиться українською органічною продукцією
Королівство Швеція є перспективним ринком для української органічної продукції, зважаючи на обсяги органічного ринку країни. Про це на зустрічі з з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...