Тарас Кутовий розповів про реформу НААН
Тарас Кутовий розповів про реформу НААН

Реформа НААН буде і її дорожня карта з'явиться на базі колективного бачення необхідних змін вчених НААН, експертів і міністерства. Про це повідомив в бліц-інтерв'ю Latifundist.com міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий.

Нагадаємо, що недавно було створено робочу комісію з оцінки ефективності використання земель Національною академією аграрних наук України.

«На мій погляд, в ряді входять в її структуру (НААН.- Авт.) підприємств потрібно відновити справедливість і розпаювати землі серед працівників. У керівництва Академії є розуміння необхідності вирішення цієї проблеми, там готові працювати в цьому напрямку», - зазначив міністр.

Він також підкреслив, що потрібно вирішити питання з землями НААН, які сьогодні застрягли в судах через борги, накопичені попередніми керівниками і по «цікавим» рішенням.

«Також є реальні підприємства-банкрути, які фактично знаходяться в стані ліквідації. Крім того, потрібно розібратися, скільки Академії необхідно земель для проведення наукової діяльності. Як бути з цим всім добром? У міністерства є ряд напрацювань. Але ми виведемо єдину концепцію реформування НААН, після того, як побачимо напрацювання інших відомств і самої Академії, перш за все, в аспекті того, скільки земель і за якими напрямками необхідно для наукової діяльності ...", -каже він.

Кутовий також відповів на запитання видання можуть в рамках реформування надати НААН можливість законно здавати частину земель в оренду тим же холдингам, а отримані гроші пускати на фінансування структури: «Варіантів реформування структури може бути кілька. Разом з експертами, депутатами і вченими Академії вони сьогодні відпрацьовуються. Але те, що НААН буде реформована - безсумнівно. Про це неодноразово говорили і народні депутати».

Нагадаємо, що раніше керівництва НААН і експертів ринку висловлювали щодо того, щоб надати Академіїї можливість законно здавати частину земель в оренду тим же холдингам, а отримані гроші пускати на фінансування структури.

При цьому Кутовий зробив ще один акцент, який важливий на його думку в процесі реформи Академії.

Але дуже важливо в процесі реформи не втратити аграрну науку. Якщо взяти насінництво, то у вітчизняній агронауки є непогані показники по врожайності культур, наприклад, пшениці. А ось з насінням цукрових буряків справжня біда - тільки 5% з усього обсягу на ринку! Тут потрібно шукати рішення, щоб зберегти вітчизняне виробництво насіння цукрових буряків», - говорить він.

Він теж наголосив, що «Академії необхідно думати сьогодні про партнерство з ключовими гравцями на ринку на основі механізмів державно-приватного партнерства, наприклад, в частині вирощування насіння».

Для провідних світових компаній насіння виробляють приватні господарства з України. Чому б НААН не займатися цим? Можливо, варто запустити такий експеримент», - пояснив міністр.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 січня 2017
Кутовий: 277 українських підприємств мають право постачати продукцію до ЄС
На сьогодні вже 277 українських підприємств мають право постачати свою продукцію до Європейського Союзу. Про це повідомив міністр аграрної політики...
3 січня 2017
Ярослав Гадзало: НААН збільшили виробництво інтелектуальної продукції до 3,5 млрд грн
Попри скорочення кадрового складу виробництво інтелектуальної продукції українською аграрною наукою збільшується. Про це повідомляє...
30 грудня 2016
Перемоги, помилки та сподівання АПК у 2016–2017 рр.
2016 рік для аграрного сектору пройшов під знаком революційних змін – оподаткування, боротьба за бюджетні кошти, спроба запустити приватизацію...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...