Перенесено розгляд законопроекту про передачу землі селянам
Перенесено розгляд законопроекту про передачу землі селянам

Розгляд законопроекту № 4355, що передбачає передачу державних земель за межами населених пунктів у власність територіальним громадам, знову перенесено на вівторок, 13 грудня. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Аграрії з усіх областей України зібралися сьогодні, 8 грудня, під стінами Верховної Ради на мітинг, організований Всеукраїнською Аграрною Радою, щоб відстояти свої права і повернути землю селу. Протестуючі вимагали, щоб законопроект №4355 був розглянутий і прийнятий у другому читанні, але розгляд документу знову був перенесений.

Законопроект №4355 передбачає передачу державних земель за межами населених пунктів у власність територіальним громадам, а також передачу сільським, селищним та міським радам повноважень з розпорядження такими землями.

Ми вже три роки говоримо про децентралізацію. Коли спілкуєшся з депутатами, розумієш, що вони його підтримують. Законопроект вже прийнятий у першому читанні, але чомусь його не ставлять, за нього не голосують», - говорить голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун.

За його словами, мова йде про 10 млн га землі, які фермери орендують у держави. На сьогодні питання оренди сільських земель вирішує чиновник з Києва, і за це він вимагає хабарі.

На жаль, керівництвом Верховної Ради було прийнято рішення перенести розгляд питань «аграрного дня» на вівторок наступного пленарного тижня. Тож сьогодні законопроект №4355 та інші важливі земельні і аграрні ініціативи розглядатися не будуть. Натомість Рада зараз перетворилася на арену чергових політичних баталій через зняття депутатської недоторканості з Вадима Новинського», - пише у своєму Facebook депутат Олег Кулініч.

Депутат висловив співчуття людям, що змушені були стояти під парламентом у таку погоду. Проте, на його думку, аграрії зібралися не даремно: якщо представники місцевого самоврядування, і аграрії, і народні депутати будуть постійно нагадувати про необхідність прийняття цього законопроекту всіма можливими способами, то питання все-таки нарешті буде вирішено.

Аграрії, в свою чергу, налаштовані рішуче.

Ми приїхали підтримати законопроект. Якщо він буде прийнятий, сільські землі, що відносяться до обласних рівнів, будуть на балансі села. Це допоможе зменшити корупцію. Коштами, що будуть надходити за користування землею, будуть розпоряджатися місцеві органи влади, буде більший контроль», - говорить Іван, мешканець села Соколівка, Черкаської області, що приїхав підтримати законопроект.

Місцеві органи влади також будуть мати повноваження змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності.

Крім цього, законопроект пропонує порядок встановлення (відновлення) меж територіальних громад при виникненні невизначеності і або спорів з приводу цих меж. Положення законопроекту не стосуються земель оборони, природно-заповідного фонду, які мають загальнодержавне значення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...