Експерт розповів хто розвалює "Укрспирт"
Експерт розповів хто розвалює "Укрспирт"

Приватизації "Укрспирту" протистоять кілька груп які наживаються на підпільному використанні державного майна спиртових об’єктів. Про це повідомляє в інтерв'ю Latifundist.com заступник голови робочої групи Мінагропроду з питань приватизації Олексій Зубрицький.

«Там є декілька груп. Я впевнений, що від цього прибуток отримують представники горілчаної галузі, інакше вони просто не виживуть. Це перша група. Є люди, які їм цей спирт продають і яких керують силовики. Ви, напевно, бачили випадки, коли журналісти приїжджають на завод, а за ними їде поліцейська машина. Ці всі люди там», - каже він.

Заступник голови розповідає, що відбувається з концерном «Укрспирт»: він формально не працює, але скільки скандалів, коли спробували поміняти директора одного із заводів на Львівщині, який формально 5 років не працює! Коли почали в цьому розбиратися, виявилося, що директор платить зарплату персоналу. Де ви бачили державну компанію, директор якої не просить кошти у держави, як це зазвичай є, а сам платить? Яким чином? Все просто: це означає, що підприємство продовжує працювати, схоже, підпільно.

«І нарешті ще одна група – люди на самому верху, які «кришують» ці схеми», - відмітив Зубрицький.

За його словами, невирішення проблеми «Укрспирту» лише нарощує борги і прибутки «тіньовиків».

Тому яка б не була приватизація «Укрспирту», ми будемо у виграші. Адже наразі держава лише втрачає від його утримання і дозволяє наживатися окремим людям. Інше питання, чи зможуть цього разу проштовхнути цей законопроект в тому вигляді, як він має бути? Питання. Найбільше я побоююся того, що правильні ідеї з закону про приватизацію «Укрспирту» можуть вихолостити до кінцевого етапу голосування в парламенті. Адже лобі по той бік дуже серйозне», - наголошує він.

На його думку, це нікому не вигідно, окрім держави і громадян. Приватизація за дорого невигідна горілчаній галузі — вони хочуть дешево або безкоштовно. Невигідна чиновникам, силовикам, криміналітету (ці групи нині важко розрізняти), які зараз заробляють на схемах сірого спирту. Тому мій прогноз — лобі в парламенті або не пропустить законопроект, або внесе в нього правки, які зроблять приватизацію Укрспирту дуже недорогою для зацікавлених сторін.

Саме можливість продовжувати красти і є головною причиною уповільнення приватизації. І не лише «Укрспирту»!», - додає Зубрицький.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 грудня 2016
«Укрспирт» зменшує «тінь»: за 4 місяці збільшив виробництво спирту у 1,8 разів
Нове керівництво ДП «Укрспирт» презентувало результати роботи за 100 днів і представило стратегію розвитку. Нагадаємо, що т.в.о....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...