В Раді зареєстрували закон з удосконалення регулювання органічного виробництва
В Раді зареєстрували закон з удосконалення регулювання органічного виробництва

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №5448 від 24.11.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Про це повідомляється на сайті ВР.

Ініціатор законопроекту - Володимир Гройсман.
Головний комітет - з питань аграрної політики та земельних відносин.

Метою проекту Закону є удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Досягнення мети передбачається шляхом встановлення загальних засад державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноважень центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у цій сфері, а також прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції.

Положеннями проекту Закону регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, чітко встановлено основні засади здійснення порядку сертифікації органічного виробництва, а також вимоги до органів сертифікації.

В проекті Закону враховано європейський досвід щодо запровадження державно-приватної системи контролю органічного сектору. Передбачається здійснення Держпродспоживслужбою державного нагляду (контролю) за суб’єктами ринку органічної продукції. Повноваження щодо сертифікації органічного виробництва надаються акредитованим органам сертифікації. При цьому сертифікація органічного виробництва здійснюватиметься на платній основі за рахунок суб’єктів господарювання, видача сертифіката – безкоштовно.

Сертифікат не є документом дозвільного характеру, адже відповідно до статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» документ дозвільного характеру видається дозвільним органом – суб’єктом надання адміністративних послуг. В свою чергу, статтею 1 Закону України «Про адміністративні послуги» суб’єктом надання адміністративних послуг є орган виконавчої влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону надавати адміністративні послуги.

Відповідно до положень проекту Закону сертифікація органічного виробництва та/або обігу органічної продукції – процедура встановлення відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що здійснюється органом сертифікації. Орган сертифікації – підприємство, установа, організація чи їх відокремлений підрозділ, що уповноважений центральним органом виконавчої влади на здійснення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції і включений до Реєстру органів сертифікації.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...