Через дії "Укрзалізниці" 2 області не можуть зібрати врожай
Через дії "Укрзалізниці" 2 області не можуть зібрати врожай

Неналежне виконання обов'язків «Укрзалізницею» призвело до зупинки збирання врожаю в двох областях, і відвантаження зерна на експорт.

Про це йдеться в листі-зверненні генерального директора ТОВ «СП «НІБУЛОН»Олексія Вадатурського до голови Кабінету міністрів України Володимира Гройсмана, міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, міністра аграрної політики і продовольства України Тараса Кутового, голови Луганської обласної державної адміністрації - керівника обласної Військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, голови правління ВАТ «Українська залізниця» Войцеха Балчуна.

Зокрема, згідно з документом, «Укрзалізницею» протягом жовтня-листопада не був виконаний узгоджений план подачі вагонів-зерновозів. Так, у жовтні з 2594 запланованих вагонів було подано 432 (16,6%), в листопаді з 2722 - 161 (5,9%).

В результаті, через неподання вагонів під навантаження зерном, на полях тільки Луганської області під загрозою загибелі виявилося більше 250 тис. тонн зерна пізніх зернових і олійних культур. «Зернові склади в м. Старобільськ, смт. Білокуракине та с. Солідарному Луганській області змушені зупинити прийом зерна нового врожаю через наповненості складських ємностей. Крім того, ТОВ «СП «НІБУЛОН» в рекордно короткі терміни побудувало і прийняло в експлуатацію новий перевантажувальний комплекс для цілодобової відвантаження зерна на залізничний транспорт в м. Сватове Луганської області, який здатний відвантажувати зерно маршрутами по 54 вагона. Втім, через неподання залізницею вагонів, ми змушені зупинити збір врожаю на наших полях на території Луганської області в обсязі понад 20 тис. тонн.

Крім наших підрозділів на території Луганської області прийом та сушка зерна нового врожаю вимушено зупинені і на території Полтавської області (станції Скороходово, Решетилівка, Ромодан, Глобине, Мар'янівка)», - йдеться в листі.

Також невиконання «Укрзалізницею» обов'язків за поданням вагонів в запланованому обсязі призвело до простою на рейдах Миколаївського морського порту суден закордонного плавання (Olga, OZGUR AKSOY, Pride, Cristopher Oldendorff, Amazon, Genco Knight, BALTIC HARE, Sth Sydney, The Able і Marbella) , які через відсутність вантажу, обумовленого зривом залізничних перевезень, знаходяться на вимушеному простої без вантажних операцій протягом 15-20 діб. Загальний розмір збитків від вимушеного простою судів тільки в листопаді поточного року вже перевищує $ 700 тис.

«Зрив виконання зовнішньоекономічних контрактів на поставку українського зерна на експорт призводить до ненадходження валютної виручки в Україну і негативно впливає на валютообмінний курс національної грошової одиниці, а також на стан платіжного і торгового балансів», - наголошується в листі.

Також звертається увага на те, що в Україні проблема з подачею вагонів-зерновозів виникає не через їх брак, а через відсутність організації праці, планування і організації перевезень на залізниці. Крім того, повідомляється про «непрозору передачу вагонів інвентарного парку в управління приватним експедиторським компаніям, що призводить до розвитку корупції і подорожчання перевезень на $ 3-5 /т».

У зв'язку з цим ТОВ «СП« НІБУЛОН» пред'являє ПАТ «Українська залізниця» претензії і позови про відшкодування за рахунок залізниці завданих невиконанням планів перевезень збитків, включаючи втрати від загибелі і псування зерна на полях, вимушеного простою суден закордонного плавання в морському порту і т.д., а також звертається до В.Гройсману «невідкладно надати Мінінфраструктури та ПАТ «Українська залізниця» вичерпні вказівки щодо усунення в найкоротші терміни допущених недоліків в роботі залізниці і забезпечення ритмічних перевезень зернових вантажів ТОВ «СП «НІБУЛОН» залізничним транспортом загального користування відповідно до поданих заявок і узгоджених планів перевезень».

УЗА

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 листопада 2016
Колапс вантажоперевезень вигідний самій «Укрзалізниці»
«Укрзалізниця» самоусунулася від управління рухомим складом, від планування перевезень, від виконання своїх зобов'язань перед суб'єктами...
8 листопада 2016
Мінінфраструктури і «Укрзалізниця» можуть зірвати експорт зернових
Політика Міністерства інфраструктури загрожує експорту зернових і олійних культур, в результаті якої в Україні може залишитися біля 7 млн тон...
8 листопада 2016
Горбачов: «Укрзалізниця» боїться втратити монополію на вагони-зерновози
«Укрзалізниця» боїться втратити свою монополію на вагони-зерновози і не прагне оновлювати склади. Про це сьогодні на прес-конференції...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...