Контрабанду деревини збільшує мораторій на експорт лісу
Контрабанду деревини збільшує мораторій на експорт лісу

Заборона вивозити необроблену деревину створює умови для розвитку контрабанди лісу. Про це заявив директор Комітету зі східноєвропейських економічних відносин (Німеччина) Міхаель Хармс, виступаючи під час круглого столу "Експорт лісу: у пошуках компромісу" в Києві.

"Будь-які протекціоністські заходи, закриття ринку принципово ведуть до неправильного розподілу ресурсів, до обмеження конкуренції і, конкретно в українському випадку, до контрабанди. Мені здається, відкриті ринки і прозорі процедури - це кращий засіб проти нелегальних активностей. Це ми бачимо і по багатьох інших галузях", - зазначив німецький експерт.

Хармс уточнив, що зростання обсягів контрабанди лісу-кругляку став природною реакцією на заборону експорту деревини.

Із запровадженням мораторію нелегальна активність посилилася. І це абсолютно зрозуміло: якщо закриваються легальні можливості експорту, то це намагаються робити нелегально. А держава отримує менше від податків і мит, тому що закритий експортний канал", - наголосив експерт.

За його словами, скасування мораторію на експорт деревини створить передумови до розвитку української переробної галузі. В Україні достатньо лісових ресурсів, і якщо вдасться створити відповідну інфраструктуру, то можливості використання лісових ресурсів зростуть. Зараз використовують їх тільки дуже незначну частку.

Але можна продавати і круглий ліс, і сприяти розвитку лісової галузі та приходу інвестицій. Наскільки говорить про це світовий досвід, для цього не обов'язково запроваджувати мораторій на вивіз круглого лісу", - резюмував Хармс.

Нагадаємо, заборона на експорт українського лісу-кругляку, крім соснових порід, почала діяти з 1 листопада 2015 року. Мораторій на вивезення соснових порід пропонується запровадити з 1 січня 2017 року. Міністерство економічного розвитку і торгівлі наполягає на скасуванні заборони на експорт необробленої деревини з України з огляду на занепокоєння Світової організації торгівлі.

Українські Новини

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 грудня 2016
На кону – 600 млн, або Чи вийде Україна цілою з лісової «пастки»?
Український шлях в Європу наткнувся на перепону. 24 листопада в рамках саміту Україна-ЄС Європа поставила Україні ультиматум: скасувати мораторій на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...