Власникам паїв готують механізм продажу землі без відкриття ринку
Власникам паїв готують механізм продажу землі без відкриття ринку

Мінагрополітики підготує компромісний варіант про обіг земель і проведе широкі консультації. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий в інтерв'ю Latifundist.com.

За його словами, законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» повинен включати етапи запуску ринку, варіанти розпорядження землею власниками, захисні механізми від концентрації активів в одних руках, продовжити мораторій на продаж на 5 років і інше.

Я абсолютно переконаний, що тим людям, яким держава дала землю, потрібно дозволити нею розпоряджатися. Мова йде не про пряме механізмі, що відкриває ринок. Чому б не дати можливість фізособі збільшувати свій земельний пай з сьогоднішніх 4 га до 15-20 га за рахунок купівлі землі у своїх сусідів? Хто не захоче продавати - не буде. Це також допоможе поступово вирішити проблему консолідації земель до моменту відкриття ринку. У такому випадку ніхто з іноземців не забере наділи», - розповідає він.

Міністр наголошує, що на першому етапі потрібно обмежити право громадян інших держав купувати землю - це очевидно.

Я б хотів, щоб цей механізм «зашили» в законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» щоб спростити механізм кредитування для аграріїв. Сьогодні всі говорять: «Потрібен додатковий ресурс, щоб цю землю обробляти!» Необхідно розвивати ефективність господарств, галузі, спрощувати механізм доступу до кредитів, а в останньому випадку без надійної запоруки, яким може виступати земля через механізм оренди, не обійтися», - додає Кутовий.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...