Загальний обсяг врожаю складе близько 27 млн тонн зернових
Збір врожаю в Україні

В Україні повним ходом йде збір ранніх сільськогосподарських культур і вже зібрано 75% ранніх культур. Про це повідомив виконувач обов'язків міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький, пише Інтерфакс-Україна.

Очікується, що загальний обсяг врожаю складе близько 27 млн тонн зернових і 4 млн тонн ріпаку. Висоцький зазначив, що близько 60-65% зібраного врожаю планується експортувати, що становить приблизно 18-20 млн тонн. На внутрішнє споживання традиційно піде близько 9-10 млн тонн.

Темпи збору цього року значно випереджають минулорічні показники. Станом на 29 липня 2024 року вже зібрано 20 млн тонн ранніх зернових, тоді як на аналогічну дату минулого року було зібрано лише 11 млн тонн.

Посадовець додав, що погодні умови в різних регіонах країни були нерівномірними. На південному сході спостерігався дефіцит опадів, що може призвести до деякого недобору врожаю. Натомість на півночі, заході та в деяких центральних регіонах було достатньо опадів, що забезпечило високу врожайність.

Висоцький також звернув увагу на ризики, пов'язані зі зберіганням зерна на прифронтових територіях. Міністерство звернулося до міжнародних партнерів з проханням надати допомогу у вигляді тимчасових сховищ для зерна.

Слід зазначити, що аномальна спека, яка була в Україні майже весь липень вплинула на врожай зернових культур. Однак, її вплив не був критичним для ранніх культур, хоча для пізніх зернових, таких як соняшник та соя спека стала небезпечною.

Завдяки можливості активно експортувати морем та українським зерновим коридором ми фактично не маємо надлишку перехідних запасів із попередніх років. Надлишки були експортовані. План зі збору врожаю збігається з обсягами елеваторних потужностей всередині держави», – сказав Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, в Україні з’явився свіжий прогноз цін на полуницю. Також між Азербайджаном та Україною готують запуск поромної переправи.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 серпня 2024
Україні вдалося збільшити показники експорту агропродукції
У липні експорт аграрної продукції збільшився на 1,5% порівняно з червнем до 5,4 млн т. Про це повідомляє видання «Українськi Новини». У...
23 липня 2024
Спека в Україні знищує урожай: прогноз наслідків
В аграрному сезоні 2024 року виробники продовжили тренд попереднього сезону – збільшення посівних площ під олійними культурами, такими як...
15 липня 2024
Стало відомо, як аномальна спека вплине на майбутній урожай в Україні
Спека впливає на врожай ранніх зернових, однак вона не є критичною, тоді як для пізніх зернових, соняшнику та сої вона є небезпечною. Про це...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...