Гаряча спека у Східній Європі та Чорноморському регіоні призвела до висихання кукурудзи
Спека в Україні

В аграрному сезоні 2024 року виробники продовжили тренд попереднього сезону – збільшення посівних площ під олійними культурами, такими як ріпак, соя та частково соняшник, скорочуючи одночасно вирощування кукурудзи. Про це повідомляє thepage.ua.

Головна причина цього – прогнозована дохідність культур. Корективи до очікувань аграріїв вносить погода. Гаряча спека у Східній Європі та Чорноморському регіоні призвела до висихання кукурудзи у вирішальний період формування врожайності.

Попередньо врожай кукурудзи буде на 20-30% нижчим, ніж очікувалося. Очікується, що експорт кукурудзи з України скоротиться приблизно на 20% у сезоні 2024/2025. Аналітики знизили прогноз виробництва кукурудзи в Україні в сезоні 2024/2025 на 21% порівняно з минулорічним – до 24,4 млн т.

За прогнозом, сукупний урожай кукурудзи в ЄС, Сербії та Росії буде нижчим на 11% проти минулого сезону – на рівні 77,2 млн т. Загальне зниження врожаю для ЄС, України, Сербії та Росії становитиме 13,6 млн т. Зменшення врожаю кукурудзи загрожує скороченням запасів та підвищенням витрат на годівлю худоби.

Через високу температуру соя у центральних областях України почала абортувати боби, тобто скидати їх. Порівняно з кукурудзою та соняшником найгірша ситуація саме щодо сої. «Соя починає скручуватися. Вона закінчила цвітіння, має вже формувати боби, натомість абортує.

На Миколаївщині посіви соняшника перебувають у стресі, а у Житомирській, Вінницькій та Хмельницькій областях – у нормальному стані. На півдні рослини відцвіли, запилення пройшло оптимально, але немає вологи для наливу насіння.

Ситуація на полях соняшнику дуже тяжка. Вже за +30 — 32 градуси C він не росте. Лише кілька годин з ранку та кілька годин увечері рятують рослину. Вдень соняшник за таких високих температур просто горить.

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 серпня 2024
Названо доларові ціни нового урожаю: кукурудза, ріпак, соняшник, соя, пшениця, ячмінь
Ціни на українські зернові та олійні у новому маркетинговому 2024-2025 році будуть визначатися в основному під диктатом пропозиції продавця. Такий...
14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
12 серпня 2024
Україна може втратити 11,2 млн т  зернових з нового врожаю через посуху
Втрата цього року 10-15% урожаю зернових незначно знизить валютну виручку українських аграріїв та збільшить доходи конкурентів. Про це у...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...