1 липня 2021 року почався перший етап земельної реформи
Земля в Україні

У середньому ціна землі в Україні за 2023 рік досягла показника у 38,6 тисяч за гектар. У 2024 році вона піднялася ще на 10 – 15%. Про це повідомляє 24 Канал.

Старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин говорить, що у 2024 році можна очікувати подальше поступове зростання цін на сільськогосподарську землю – максимум на 10 – 15%.

За словами Мартина, це пов'язано із тим, що відновлена торгівля сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу потроху відновлюється. Порти Одещини виходять на довоєнні показники. Законодавство про консолідацію землі мають більшість країн ЄС, але на рівні саме національного законодавства.

Крім того, він впевнений, що в Україні поступово зростатиме потреба в консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів.

Андрій Мартин розповів, що можливість створення національного законодавства щодо консолідацію земель обговорювали з Євросоюзом при розробленні Плану ЄС для України, однак до переліку обов'язкових заходів його не внесли.

1 липня 2021 року почався перший етап земельної реформи. Було скасовано відповідний мораторій, який діяв ще з березня 1992 року, та дозволено продаж землі в Україні. Таким чином, громадяни України (фізичні особи) отримали змогу купувати до 100 гектарів.

З моменту відкриття ринку було укладено понад 172,8 тисяч угод купівлі-продажу сукупною площею майже 380,5 тисяч гектар землі. Це лише 1,08% сільськогосподарських угідь на підконтрольних Україні територіях. Тільки 0,5% ділянок змінили своє цільове призначення після переходу до рук нових власників.

За три роки з моменту відкриття ринку землі в Україні її вартість зросла на 10%. Станом на червень 2024 року, згідно з даними Opendatabot, в середньому гектар ріллі коштує 49 143 гривні.

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 серпня 2024
В Україні впали ціни на сільськогосподарську землю: експерти розповіли подробиці
В Україні впала в ціні земля сільськогосподарського призначення – у червні 2024 року середня вартість га склала 49143 грн, тоді як у травні...
3 серпня 2024
38% придбаних в Україні земель припадає на агрохолдинги
За перші півроку 2024 року юридичні особи активно купували сільськогосподарські землі, уклавши 7,2 тисячі угод на 21,5 тисячі гектарів. Про це...
2 серпня 2024
Стали відомі процедура та етапи продажу землі в Україні у 2024 році
Наразі в Україні придбати ділянку можна напряму у власника або ж на електронному аукціоні. Про це повідомляє 24 Канал. У березні 2022 року до...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...