За його словами, Дунайський регіон має бути у пріоритеті порядку денного Єврокомісії
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг вважає, що у майбутньому Дунай може стати внутрішньою річкою Євросоюзу. Про це він заявив під час відкриття 13-го щорічного Форуму Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) у Відні, пише Укрінформ.

За його словами, Дунайський регіон має бути у пріоритеті порядку денного Єврокомісії, а EUSDR – «випробувальною лабораторією для членства в ЄС». Посадовець також засудив обстріли росією інфраструктури України та перешкоджання з боку рф свободі судноплавства.

На думку міністра, наразі важливо підтримувати транспортні «шляхи солідарності» для експорту агропродукції з України, зокрема Дунаєм. Це може також стати важливим логістичним вузлом у зворотному напрямку під час відновлення України.

Участь у 13-му щорічному Форумі Стратегії ЄС для Дунайського регіону взяли глави МЗС Австрії, Боснії й Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Чорногорії, Словаччини, Чехії, Молдови та Сербії, а також представники урядів Німеччини, Румунії, Словенії, Угорщини та України.

Стратегія об’єднує 14 країн, розташованих у басейні річки Дунай: 9 країн-членів ЄС (Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Німеччина, Угорщина, Словаччина, Словенія та Румунія), а також країни, які наразі не є членами ЄС – Україна, Боснія та Герцеговина, Молдова, Сербія та Чорногорія.

Стратегія ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) – це друга макрорегіональна стратегія ЄС, прийнята Єврокомісією в 2010 році та схвалена Радою Європи у 2011-му. Очікується, що міністри підпишуть «Дунайську декларацію для Дунайського регіону безпеки і процвітання».

Ми хочемо, щоб Дунай став внутрішньою річкою ЄС. Загарбницька війна рф проти України засвідчила, що розширення ЄС є нашим найбільшим геополітичним інструментом, і його треба використовувати», – наголосив Александер Шалленберг.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 червня 2024
Аграрії України вимагають 30% знижку на перевезення залізницею зерна до портів Дунаю
«Українське Дунайське пароплавство» підтримує заклик українських агровиробників та експортерів, які пропонують Уряду поставити в рівні...
16 травня 2024
Австрія інвестуватиме в український експорт 500 мільйонів євро
Міністерство фінансів Австрії відкрило спеціальний кредитний фонд в Австрійському контрольному банку на загальну суму 500 млн євро з метою підтримки...
13 березня 2023
Екстрадиції Бахматюка не буде: австрійський суд прийняв рішення
Кримінальний суд Відня своїм рішенням відмовив в екстрадиції до України Олега Бахматюка по справі VAB Банку, якої вимагала українська прокуратура....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...