Експерти пояснюють це суттєвим збільшенням обсягів переробки на тлі значно слабкішого
Молоко в Україні

Незважаючи на невисокі ціни на світовому ринку, у травні український експорт більшості молокопродуктів помітно зріс як відносно квітня поточного року, так і в порівнянні з травнем 2023 року. Про це повідомляє Інфагро.

Експерти пояснюють це суттєвим збільшенням обсягів переробки на тлі значно слабкішого, ніж торік, зростання внутрішніх продажів. Серед основних товарних позицій менше експортується хіба що вершкового масла та сирних продуктів. У порівнянні з травнем минулого року помітно зріс експорт спредів, казеїну та сухої сироватки.

Разом з тим, як повідомляють аналітики видання, обсяги імпорту молочної продукції (масла вершкового, сиру сичужного, сиру плавленого) у травні скоротилися. Всупереч очікуванням, перестав збільшуватись імпорт сиру. Певною мірою це пов’язано з трендом до зростання цін на молоко і молокопродукти в Європі і, зокрема, у Польщі, основному постачальнику цього продукту в Україну.

Експерти прогнозують, що у червні експорт молочних продуктів ще більше зросте, а імпорт, очевидно, знизиться. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у I кварталі експорт молочних продуктів зріс на понад 40%.

Також додамо, що на українському ринку значну частку займає європейський сир, і вітчизняним виробникам необхідно дбати про правильну цінову політику, навіть попри тимчасове скорочення імпортних поставок у травні.

Слід зазначити, що незважаючи на зростання цін на молочну продукцію, обсяги реалізації у березні збільшилися. Наразі більшість виробників свіжих молочних продуктів вже знову працює з прибутком. Зазначається, що виробники свіжих молочних продуктів були досить активними.

Як відомо, на внутрішньому ринку є базарна пропозиція молока, сметани, кисломолочного сиру, але ця ніша невпинно звужується і її впевнено заповнюють молочні продукти заводського виробництва.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 червня 2024
В Україні виникли надлишки молока на внутрішньому ринку
Тепла погода в Україні вплинула на зростання виробництва молока-сировини, тож на внутрішньому ринку виникли його надлишки. Про це повідомляє аналітик...
27 травня 2024
Експерти розповіли, в яких областях України виробляють найбільше молока
Щороку в Україні скорочується загальне поголів’я великої рогатої худоби, але у восьми регіонах підприємствам вдається нарощувати виробництво....
27 квітня 2024
Болгарії необхідно більше молока з України
Молокопереробники Болгарії повідомили, що в країні є серйозний дефіцит сировини, тому країна зацікавлена в українському молоці. Про це пише...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...