В українських фермерів держпідтримка стане як у європейських
В українських фермерів держпідтримка стане як у європейських

Українські і європейські аграрії зблизяться у частині держпідтримки. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

«Але давайте розберемося, що таке європейські дотації. Під час нещодавнього офіційного візиту до Австрії я спілкувався з учасниками та керівництвом Асоціації фермерів цієї країни. Я поцікавився розміром соціальної навантаження на 1 га земель. Відповідь — приблизно €350! Уточнив, який податок сплачується з 1 га фермерами». — зазначив він.

За його словами, якщо земельна ділянка менше 50 га, то середня величина податку з 1 га — €50 з урахуванням того, що земля — його власність. Понад 50 га – значить фермер працює на загальній системі оподаткування. Якщо додати єдиний соціальний внесок, то отримуємо €400. «Наскрізна» дотація фермерам — близько €500.

Тобто €500 мінус €400 дорівнює €100. Важливий момент: якщо земля у аграрія орендована, то її вартість варіюється в межах від €250 до €1100! Більш того, цікавий факт: 65% австрійських фермерів мають постійні місця роботи в інших сферах. А фермерство — це додатковий вид діяльності, яким вони займаються, щоб поліпшити своє фінансове становище. Оскільки мова не йде про сотні чи тисячі га, то всю ключову роботу з механізації на цих ділянках здійснюють кооперативи», — зазначив Тарас Кутовий.

Також додав, що фермери, як правило, не мають у себе на балансі якихось істотних матеріальних активів. Ось така реальна ситуація в Австрії з дотаціями.

Нагадаю, що в Україні податок для аграріїв 4 групи зріс до 125 грн з 1 га (раніше був близько 10 грн)! 125 грн — це $5. Згадуємо Австрію — €50 і соціальне навантаження з 1 га в €350. І після цього, щоб підтвердити, що це все — правда, дивимося на фінансові звіти агрокомпаній, які публікуються на біржі. І бачимо, що це дійсно так. Мені хочеться, щоб галузь, якщо вона отримує преференції, зросла в переробці. Особливі сподівання у цьому я покладаю на малих і середніх виробників», — підсумував міністр.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 січня 2017
Львівські ферми отримали понад 200 тис. грн держпідтримки
На підтримку галузі тваринництва у 2016 р. з державного бюджету Львівщина отримала 218,9 тис. грн, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...