Україна можливо отримає 4-й транш в кінці року
Україна можливо отримає 4-й транш в кінці року

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтверджує прибуття місії до Києва в рамках програми EFF на початку листопада і можливість отримання країною до кінця року четвертого кредитного траншу. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Місія прибуде до Києва на початку листопада. Місія проведе оцінку виконання програми (EFF - ІФ) і подальшу політику влади", - сказав офіційний представник Фонду Джеррі Райс під час традиційного прес-брифінгу у Вашингтоні в четвер.

Крім того, він підтвердив, що зберігається можливість отримання Україною до кінця року четвертого кредитного траншу.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 17,25 млрд) з першим траншем в $ 5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько $ 1, 65 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,61 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $ 1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом в квітні переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $ 1 млрд тільки в середині вересня. Згідно з переглянутим графіком виділення фінансування, подальше виділення коштів планується щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш в розмірі $ 1,3 млрд - в середині листопада цього року. Найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року - більше $ 1,986 млрд, після чого розмір двох наступних буде скорочений до $ 1,33 млрд, а решти п'яти - до $ 735 млн.

Однак Україна поки сильно відстає від термінів виконання критеріїв ефективності, зафіксованих в оновленому при отриманні третього траншу меморандумі про економічну і фінансову політику.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...