Меморандум про взаєморозуміння зобов’язує Британію підтримати Україну у боротьбі проти рф
Корабель в морі

Британія використовуватиме свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море в рамках десятирічної угоди про безпеку, яку планують підписати в найближчі тижні. Про це повідомляє The Telegraph.

Меморандум про взаєморозуміння зобов’язує Британію підтримати Україну у боротьбі проти рф, надаючи військову підтримку, зосереджену на військово-морських силах, а також фінансову допомогу та обмінюватись розвідданими.

Документ міститиме обіцянки післявоєнних гарантій безпеки для захисту від рф, якщо вона задумає новий напад, включаючи збільшення поставок зброї та відновлення санкцій. Британські чиновники повідомили своїм українським колегам, що країна зосередиться на зміцненні морського потенціалу України в рамках меморандуму про взаєморозуміння.

Військові лідери королівства заявили, що вражені діями України в Чорному морі, де вона змусила російський флот відступити зі свого опорного пункту в окупований Крим. Деяка зброя, зокрема ракети Brimstone, надійшла з Великобританії, яка все ще має один із найпотужніших у світі флотів.

Нова угода ґрунтуватиметься на нещодавньому оголошенні про те, що Велика Британія разом із Норвегією очолить «Коаліцію морського потенціалу» для доставки Україні двох мінно-пошукових кораблів Королівського флоту.

Угода з’явилася після того, як країни G7 підписали декларацію про довгостроковий захист України замість членства в НАТО на полях саміту лідерів військового альянсу у Вільнюсі, на початку 2023 року.

Близько 30 країн, а також Європейський Союз зараз ведуть переговори щодо індивідуальних, довгострокових зобов’язань щодо безпеки для України, використовуючи рамки, погоджені в липні. Британія сподівається використати свою морську силу та знання, щоб допомогти у розбудові військово-морської могутності України.

Як писав AgroPolit.com, Україна планує покращити протиповітряну оборону для пришвидшення експорту зерна Чорним морем. Також експерти розповіли про масштаби впливу війни на сільськогосподарські землі України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 лютого 2024
Експерти розповіли, що отримає Британія від безмитної торгівлі з Україною
Завдяки продовженню безмитної торгівлі з Британією, українські експортери зможуть ввозити більшу частину аграрної продукції без мит в острівну країну...
8 лютого 2024
Виключення для яєць і птиці: Британія та Україна продовжать безмитну торгівлю до 2029 року
  Британія в четвер заявила, що продовжить безмитну торгівлю з Україною майже всіма товарами до 2029 року, забезпечуючи Києву продовження...
17 січня 2024
Великобританія виділяє Україні $25 млн для розблокування зернового експорту
Великобританія вирішила інвестувати $25 млн в розблокування українського експорту та імпорту продовольства. Про це повідомили в МЗС Британії. У...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...