Безпека морського коридору в Чорному морі є життєво важливою - Олександр Кубраков .
Віце-прем’єр-міністр – міністр інфраструктури Олександр Кубраков

Український чорноморський зерновий коридор працює краще, ніж очікувалося, але потрібна потужніша протиповітряна оборона, щоб пришвидшити час завантаження суден і краще захистити порти. Про це в коментарі Bloomberg заявив віце-прем’єр-міністр – міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Президент України Володимир Зеленський покинув Вашингтон на початку цього місяця без жодних гарантій щодо додаткової допомоги. Окремо прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на запланований пакет фінансової підтримки ЄС.

Незначна фінансова допомога від союзників робить для економіки України ще більш важливим забезпечення експорту її зернових та олійних культур на світові ринки. Безпека морського коридору в Чорному морі є життєво важливою.

Уряд докладає зусиль, щоб гарантувати трейдерам можливість продовжувати експорт, зокрема обіцяє допомогти зменшити витрати на страхування для компаній. Угода України з Lloyd’s і Marsh McLennan дозволила вдвічі скоротити витрати на страхування.

Marsh може забезпечити страхове покриття для кораблів, які експортують зерно з України, за ставками, що становлять третину ринкових ставок у рамках програми Unity. Програма підтримується українським урядом, який компенсує будь-які збитки на загальну суму до $20 млн.

Усе це допомогло новому коридору підтримувати торгівлю, хоча проблеми залишаються. рф посилила обстріли українських портів у Чорному морі та на Дунаї — минулого місяця під час удару загинув лоцман комерційного судна. Експорт зерна впав на 23% у період з липня до середини грудня. Потрібні потужні поставки, щоб транспортувати більший, ніж очікувалося, урожай цього року.

Деякі судновласники обережно ставляться до використання коридору. Зараз ним користуються кілька десятків фірм, у тому числі великі міжнародні трейдери.

Як писав AgroPolit.com, в Україні оголосили експортні результати транспортного безвізу. Також Україна та Румунія розбудовують спільні пункти пропуску для пришвидшення агроекспорту.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 грудня 2023
Володимир Зеленський: Чорним морем перевезли більше 12 млн т
Морським коридором у Чорному морі перевезено більше 12 млн т вантажів. Про це під час вечірнього відеозвернення повідомив Президент України...
20 грудня 2023
Логістичні труднощі призвели до падіння експорту агропродукції з України на 7%
Труднощі з транспортом і логістикою призвели до падіння експорту аграрної продукції з України на 7% у річному обчисленні в листопаді, а також...
4 жовтня 2023
Україна дуже зацікавлена у транзиті зерна через Молдову, Румунію та Польщу – Олександр Кубраков
Найбільш перспективними для розбудови транспортної інфраструктури і транзиту агропродукції Україна вбачає напрямки Молдови, Румунії та Польщі. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...