У домовленості з МВФ немає нових зобов'язань щодо приватизації
У домовленості з МВФ немає нових зобов'язань щодо приватизації

Україна в рамках продовження програми реформ, затвердженої ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом, не планує приватизацію стратегічних активів, оскільки такої вимоги МВФ не висував. Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці Кабінету міністрів України в Twitter.

"У домовленостях з МВФ немає нових зобов'язань по приватизації, крім тих, які раніше були заплановані Фондом державного майна", - сказано в повідомленні.

Раніше в уряді спростували інформацію про плани щодо повного скасування спрощеної системи оподаткування, підвищення пенсійного віку і негайного введення ринку землі, уточнивши при цьому, що таких вимог МВФ до України не висував. В уряді наголосили, що до кінця року Україна повинна представити МВФ модель реформи пенсійної системи, яку слід розпочати вже в 2017 році, модель запуску ринку землі, модель податкових змін, що включає скасування спецрежиму сплати ПДВ для агропідприємств та спрощену систему оподаткування для юридичних осіб. Моделі рішень повинні бути широко обговорені в суспільстві.

Нагадаємо, Україна відновила співпрацю з МВФ по чотирирічній програмі розширеного фінансування (EFF) обсягом фінансування 17,5 мільярда доларів у вересні поточного року – після більш ніж річної перерви. Рада директорів фонду 14 вересня повідомив про завершення другого перегляду програми співробітництва з Україною і прийняв рішення виділити Києву третій за рахунком кредитний транш обсягом 1 мільярд доларів.

Два попередніх траншу Україна отримала в 2015 році. Таким чином, загальний обсяг вже виділеного фінансування склав 7,62 мільярда доларів. До кінця року Україна очікує ще одного перегляду програми реформ і виділення до грудня четвертого кредитного траншу обсягом 1,3 мільярда доларів. У разі, якщо таке рішення буде прийнято, воно стане першим подібним рішенням в історії відносин України з фондом. Раніше всі програми співпраці завершувалися на отримання нашою країною 2-3 траншей.

На початку вересня Кабінет міністрів України оприлюднив перелік підприємств, що підлягають приватизації у 2016-2017 роках. Він включає понад 10 морських і річкових торговельних портів, близько 20 шахт, більше 10 енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній, а також Об'єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК), завод "Електроважмаш", Одеський припортовий завод, підприємство "Сумихімпром" і держпідприємство "Турбоатом".

На думку прем'єр-міністра, приватизація, яку планується провести в Україні в найближчі роки повинна стати основною інвестицією у створення національного продукту.

УНІАН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...