Земля, ГМО і агроекспорт – стали основними темами аграрної законотворчості
Земля в Україні

Земля, ГМО і агроекспорт – стали основними темами аграрної законотворчості у 2023 році. AgroPolit.com представляє головні закони і законопроєкти.

  • Закон 3050-IX звільняє у зоні бойових дій аграріїв від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, знищене чи пошкоджене.
  • Закон 3272-IX запускає процес передачі державних земель до Фонду держмайна України з подальшою їх здачею на земельних аукціонах.
  • Закон 3339-IX визначає правові засади державного регулювання у сфері генетично-інженерної діяльності, а також забезпечення біологічної, продовольчої, генетичної та екологічної безпеки держави.
  • Закон 3065-IX має на меті підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері охорони земель, у тому числі удосконалення обліку кількості та якості земель.
  • Законопроект 10000 про бюджет України на 2024 рік. Нагадаємо, що у ньому на підтримку АПК закладено 4,2 млрд грн.
  • Законопроєкт №9341 пропонує на два роки з дня скасування воєнного стану відкласти відкриття ринку землі в Україні для юридичних осіб.
  • Законопроєкт №10027 про надання земельних ділянок захисникам України та членам їх сімей. Ділянки планують виділяти із земель державної і комунальної власності. Пріоритет хочуть надати тим, хто з 2014 року встав на захист України.
  • Законопроект 9664 спрощує процеси, пов’язані з формуванням земельних ділянок та будівництвом об’єктів у внутрішніх морських водах (у тому числі під акваторією морських портів) та територіальному морі України.
  • Законопроект 9664-1 – це альтернативний законопроект до 9664. Законопроект зокрема передбачає: регулювання механізму будівництва, виконання днопоглиблювальних та інших видів робіт на внутрішніх водних шляхах загального користування.
  • Законопроєкт №10095 покликаний вирішити ряд корупційних проблем у сфері землеустрою.

Більше про головні законопроєкти року читайте в матеріалі: Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 січня 2024
В Україні пропонують визнати пільгову ставку оренди землі для учасників війни – законопроєкт
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10418, який пропонує встановити пільгову ставку на оренду землі для учасників бойових дій. Про це...
17 січня 2024
В Україні за несанкціоновану роботу з публічною інформацією хочуть позбавляти волі на 15 років
У Верховній Раді прийняли за основу законопроєкт №10242, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на 10 років у разі несанкціонованого...
8 січня 2024
В Україні хочуть наповнити бюджет за рахунок оподаткування виробництва коноплі
В Міністерстві фінансів України вже готують пропозиції щодо оподаткування виробництва коноплі, що викликано легалізацією медичного канабісу. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...