Обсяги аграрної торгівлі України збільшилися на 2,3%
Обсяги аграрної торгівлі України збільшилися на 2,3%

За даними Державної служби статистики України, загальний оборот зовнішньої торгівлі України продукцією АПК (групи 1-24 УКТЗЕД) за 9 місяців 2016 року становив $13,5 млрд. Це на 2,3% більше порівняно з січнем-вереснем минулого року. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За його словами, основною причиною зростання обсягів аграрної торгівлі України є збільшення експорту та імпорту з Європейським Союзом.

Обсяги експорту сільгосппродукції за 9 місяців поточного року збільшилися проти показників 2015 року на 0,1 $млрд і становили 10,5 $млрд.

Основними ринками збуту залишаються три регіони – країни Азії, Африки та ЄС, зазначив експерт.
Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції утримують азійські країни, які за січень-вересень 2016 року закупили українського продовольства на 4,8 $млрд. Частка Азії за цей період склала 45,7% від загального експорту аграрної продукції.

Країни Європейського Союзу збільшили обсяги закупівель української сільгосппродукції з 2,7 $млрд у січні-вересні 2015 року до 3 $млрд. Частка ЄС у загальному експорті продукції АПК за 9 місяців поточного року склала 28,6%, зауважив науковець.

Обсяги експорту до країн Африки склали 1,5 $млрд, що становило 14,3% від загального експорту вітчизняної аграрної продукції.

Сумарно ці три регіони забезпечують близько 90% вартості аграрного експорту України.

Експорт сільгосппродукції до країн СНД продовжує знижуватись. Головним чином це відбувається внаслідок триваючих взаємних торгових обмежень з Росією. За січень-вересень 2016 року обсяги поставок до цього регіону зменшилися на 300 $млн і становили 0,8 $млрд, поінформував Микола Пугачов.

Лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняного агропродовольства за результатами трьох кварталів цього року посіла Індія, потіснивши Єгипет (854 $млн) та Китай (833 $млн) на друге та третє місце відповідно. Її частка у загальному обсязі українського експорту перевищила 9% (959 $млн).

Найбільші поставки української агропродовольчої продукції здійснюються також до Іспанії (579 $млн), Нідерландів (518 $млн), Італії (443 $млн) та Туреччини (412 $млн).

Загалом на ці країни припадає 44% вартості вітчизняного експорту, зазначив науковець.

За його словами, домінуючими у товарній структурі вітчизняного аграрного експорту традиційно є зернові культури (кукурудза, пшениця і ячмінь), насіння олійних культур (сої та ріпаку), олія (соняшникова) та продукція переробної промисловості. Їх сумарна вартісна частка в агропродовольчому експорті складає майже 90%. Зокрема, станом на 1 жовтня 2016 року Україна здійснила на зовнішні ринки поставки 13 млн т пшениці, 11 млн т кукурудзи, 3,7 млн т ячменю, 1,5 млн т сої та 3,3 млн т соняшникової олії. Значним також є експорт макухи – 2,7 млн т.

Обсяги імпорту агропродовольчої продукції до України у січні-вересні 2016 року збільшилися порівняно з відповідним періодом минулого року на 0,3 $млрд – до 3,0 $млрд.

Серед імпортованої в Україну агропродовольчої продукції найбільші обсяги припадають на тютюнові вироби, плоди та горіхи (цитрусові та банани), рибу та ракоподібних (морожена риба), різні харчові продукти, насіння олійних культур, каву та чай. Їх сукупна частка становить практично половину вартості всього аграрного імпорту, підсумував Микола Пугачов.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...