У 2023 році основні закони та законопроєкти присвячені ринку землі і передачі державних земель ФДМУ
Земля в Україні

У 2023 році основні закони та законопроєкти присвячені ринку землі, передачі державних земель ФДМУ, земельним пільгам для учасників війни, ГМО, агроекспорту, сухопутним коридорам, розвитку фермерства, виноробній галузі, залученню коштів у меліорацію, а також відновленню Каховської ГЕС. Про це повідомляє AgroPolit.com в матеріалі Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік.

  • Закон 3050-IX про пільги на землю у зоні бойових дій – звільняє у зоні бойових дій аграріїв від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на знищену чи пошкоджену нерухомість.
  • Закон 3272-IX про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки – запускає процес передачі державних земель до ФДМУ України з подальшою їх здачею в оренду на земельних аукціонах.
  • Закон 3339-IX про ГМО – встановлює прописані правила державного контролю за потраплянням у продаж продукції з ГМО.
  • Закон 3065-IX про спрощення купівлі землі – повинен забезпечити підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері охорони земель, у тому числі удосконалення обліку кількості та якості земель, шляхом врегулювання процедури внесення відомостей про якісні характеристики угідь, заходи щодо охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель до Державного земельного кадастру.
  • Законопроект № 10000 про бюджет України на 2024 рік передбачає виділення на підтримку агропромислового комплексу 4,2 млрд грн.
  • Законопроєкт №9341 щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення – пропонує на два роки з дня скасування воєнного стану відкласти відкриття ринку землі для юросіб.
  • Законопроєкт №10027 про надання земельних ділянок захисникам України та членам їх сімей – передбачає виділення ділянок із земель державної і комунальної власності.
  • Законопроєкт 9664 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих водними шляхами загального користування – спрощує будівництво у внутрішніх морських водах, у тому числі під акваторією морських портів.
  • Законопроєкт 9664-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих внутрішніми водними шляхами загального користування.
  • Законопроєкт №10095 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження уніфікованого переліку питань (чек-лист) для встановлення відповідності або невідповідності положень документації із землеустрою, технічної документації з бонітування ґрунтів та технічної документації з нормативної грошової оцінки земель – має вирішити корупційні проблеми у землеустрої.
  • Законопроєкт № 7577 про меліоративні системи – пропонує відокремити управління водною інфраструктурою від управління водними ресурсами.

Як писав AgroPolit.com, Україна отримає від партнерів $300 млн на розмінування земель. Також на агросектор в бюджеті – 2024 передбачили 4,2 млрд грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 січня 2024
Андрій Єрмак заявив, що окупантів змусять заплатити за шкоду українському повітрю та землі
Після російських обстрілів якість навколишнього середовища в Україні погіршилася. Про це заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак. Він...
4 січня 2024
Ринок землі збільшив капіталізацію на 115 млрд грн
З 2023 року середня ціна на земельні ділянки зросла до 38,5 тис. грн за га, а отже капіталізація ринку земель сільськогосподарського призначення...
3 січня 2024
Ринок землі експерти вважають ключем до розвитку агросектору та інвестицій
Експерти та офіційні особи України зазначають, що продаж земельних ділянок юридичним особам стане драйвером розвитку агросектору та залучення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...