Бюджет України на 2024 рік – уряд показав програми держпідтримки агросектору
Бюджет України на 2024 рік – уряд показав програми держпідтримки агросектору

Уряд зареєстрував у парламенті проект бюджету на 2024 рік із 4,9 млрд грн видатків на Мінагрополітики та з вісьмома програмами держпідтримки АПК. Про це свідчить аналіз положень законопроекту № 10000, проведений AgroPolit.com. 

Основні три аграрні програми державної підтримки знову фінансуватимуться і реалізовуватимуться через Міністерство економіки України:

Перша програма – часткова компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва (1 млрд грн)

Друга – компенсація витрат за розмінування с/г земель (2 млрд грн)

Третя –  «Доступні кредити 5-7-9 %».

У документі відсутні згадки про те, що якісь конкретні програми держпідтримки АПК фінансуватимуться через Мінагрополітики (нагадаємо, наразі залишається відкритим питання збереження відомства у структурі КМУ). Всі інші бюджетні програми  підтримки агросектору та фінансування роботи різних аграрних державних відомств винесено в окремий розділ із назвою «Сільське господарство».

Тож Кабмін окрім МЕРТівських програм пропонує ще такі види державної підтримки для АПК на 2024 рік:

  • 796 млн грн – субсидія на 1 га оброблювальних сільськогосподарських земель на територіях, на яких завершені бойові дії та тимчасова окупація.
  • 200 млн грн – сільгосптоваровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів
  • 125,3 млн грн – заходи у галузі рибного господарства (на діяльність рибовідтворювальних комплексів, вирощування рибопосадкового матеріалу для вселення водних біоресурсів у внутрішні водоймах та інше).  
  • 80 млн грн – кредити фермерським господарствам (зі спецфонду).
  • 5 млн грн – сімейним фермерським господарствам допомога за сплату загальнообов'язкового державного соціального страхування за за застрахованих працівників.

Річний бюджет Держпродспоживслужби на утримання територіальних органів та установ, ладбораторну діагностику, здіснення заходів держконтролю та проепізотичні заходи складається із трьох частин:

  • 703,6 млн грн – на покращення епізоотичної ситуації у державі (своєчасного проведення профілактичних заходів та ліквідації спалахів гостроінфекційних хвороб, в тому числі спільних для тварин та людини).
  • 56,6 млн грн – це  кошти на здійснення заходів державного контролю у 18 сферах державного нагляду (позапланові заходи): безпечність харчових продуктів, ринковий нагляд, санітарно-епідеміологічний нагляд, захист прав тощо.
  • 3,827 млрд грн (наповнення із загального і спеціального фондів) – проведення лабораторно-діагностичних та профілактичних робіт державними лікарнями ветеринарної медицини та державними лабораторіями, розхідні матеріли та обладнання.

На роботу інших аграрних відомств Кабмін виділяє такі суми:

  • 797,5 млн грн – на обслуговування державного водогосподарсько-меліоративного комплексу (підготувати до роботи зрошувальні і осушувальні канали протяжністю 309 км та 1 124 км – здійснити водовідведення, регулювання водноповітряного режиму на осушених землях площею 374 тис. га, забезпечити перекачування насосними станціями для зрошення води обсягом 157 811,4 тис. куб. м, замінити трубопроводи на зрошувальних системах протяжністю 1 472,8 м та інші).
  • 80,8 млн грн – проведення земельної реформи (зокрема, на ведення і функціонування Державного земельного кадастру).  
  • 16 млн грн – інвентаризація 2,7 млн га земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру.

Слід додати, що у пояснювальній записці також вказано, що для забезпечення роботи водогосподарсько-меліоративного комплексу на 2024 рік враховані кошти за загальним фондом бюджету у обсязі 2, 068 млрд грн та за спеціальним фондом бюджету – 1, 7 млрд грн.

Загалом проект бюджету міститься прогноз зниження дефіциту держказни до 20,4 % ВВП (в 2023 року — 27% ВВП). Погашення державного боргу планується в обсязі 606,5 млрд грн, в тому числі внутрішні – 421,6 млрд грн та зовнішні – 184,9 млрд грн.

Нагадаємо, що цьогорічна держпідтримка АПК в умовах війни була дуже обмеженою. Детально про неї читайте у матеріалові за посиланням. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 вересня 2023
Держбюджет – 2024: на аграріїв виділили 4,9 млрд грн
Згідно із проєктом бюджету на 2024 рік на Мінагро виділять 4,9 млрд грн і ці гроші серед іншого підуть на забезпечення восьми програм підтримки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...