Зараз підприємство «Зодіак» продовжує роботу у прифронтовому регіоні
Робота підприємства Зодіак

В Україні через вплив війни зменшився асортимент макаронів із твердих сортів пшениці в продажу, оскільки громадяни зараз віддають перевагу більш дешевим м’яким сортам, бо поживна цінність у них однакова. Про це розповів виконавчий директор підприємства «Зодіак» Олексій Старіков в інтерв’ю Latifundist.com.

Зараз підприємство «Зодіак» продовжує роботу у прифронтовому регіоні – Чугуївський район Харківщини. Поряд з виробництвом знаходиться військовий аеродром, який з перших днів повномасштабної війни обстрілюють окупанти.

Через це на підприємстві майже не залишилося вцілілої покрівлі та вікон. Співробітникам вдалося все відремонтувати. Щомісячно на цьому виробництві випускають до 2,5 тис. макаронів м’яких сортів.

Олексій Старіков розповів, що незважаючи на те, що в 15 км від підприємства стояла армія рф, про релокацію там не думали, оскільки працівники розуміли, що випускають соціальний продукт, який доступний кожному в умовах війни.

Виконавчий директор розказав, що в період активних бойових дій було багато прильотів, а російські снаряди падали біля жилих кварталів та приватних будинків. Що стосується руйнувань самого підприємства, Олексій Старіков розповів, що склад готової продукції пережив вже три прильоти.

Керівник підприємства зауважив, що проведенню відновлювальних робіт без відриву від виробництва сприяло те, що обладнання на виробничому цеху не постраждало. Олексій Старіков розповів, що у перші дні повномасштабної війни його самого на виробництві не було, оскільки він був на лікарняному.

Він зазначив, що на другий день повномасштабного вторгнення отримав поранення, оскільки не встиг добігти до укриття і йому довелося лікуватися пів року. Незважаючи на відсутність керівника, його команда продовжила працювати.

Олексій Старіков повідомив, що, незважаючи на війну, команду вдалося зберегти на 70%. Зараз штат підприємства налічує 30 співробітників. Керівник пояснив, що такого колективу достатньо, оскільки виробничі лінії автоматизовані і потребують мінімального втручання людини.

Ринок просів. Не всі зуміли пережити минулий рік і змушені були закрити своє виробництво. Особливо це стосується малих виробників. З економічної точки зору їм було не вигідно вести цей бізнес. У перші пів року ще продажі були, бо населення формувало вдома стратегічний запас. А потім в країну почали завозити у великих об’ємах гуманітарну допомогу і реалізація впала. Адже до тих запасів, що населення вже зробило, додалися ще й продуктові набори від благодійних фондів. Та й благодійні фонди, які шукали виробників макаронів в Україні, почали працювати з великими виробниками. Ну не вигідно їм було працювати з малим бізнесом. Через це останнім було важко і вони змушені були закрити бізнес. Не релокувати на Захід України, а просто закрити» – зазначив Олексій Старіков.

Як писав AgroPolit.com, обстріли Дунайських портів можуть призвести до нестачі палива в Україні. Також в Нацбанку повідомили про новий рекорд врожайності.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 листопада 2023
Український виробник макаронів виходить на ринки країн Євросоюзу
Фірма «Стрілець», яка працює на Харківщині і випускає макарони під торговою маркою «Зодіак», готує свою продукцію до виходу...
25 жовтня 2023
В Україні макарони виготовляли майже на лінії фронту: Зодіак працював в 15 км від ворога
Завод з виробництва макаронних виробів «Зодіак» розташований в Чугуєві і він продовжував працювати, навіть коли бої з російськими...
6 липня 2023
В Україні більше не фіксують ціни на макарони, цукор і масло
Кабінет міністрів України продовжив регулювання цін на продовольчі товари на час воєнного стану, а також на три місяці після його припинення. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...