Зняття мораторію на експорт лісу-кругляка не вигідне Україні
Зняття мораторію на експорт лісу-кругляка не вигідне Україні

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль виступає категорично проти скасування мораторію на експорт з України лісу-кругляка. Про це повідомляє ЧасЗакарпаття.

«Закарпаття – єдина в Україні область, лісистість якої займає більше половини території. Крім того, наша область єдина, яка не вивозить на експорт деревину – ні паливну, ні ділову, а також не пропускає за кордон ліс з інших регіонів України. За це ми маємо купу перевірок, претензій та судових позовів. Щодо вивезення деревини з України ми фактично зачинили державний кордон у межах Закарпаття на замок. І наполягаємо на тому, що мораторій на експорт лісу-кругляка має бути збережений. Чомусь країни Євросоюзу не хочуть вирубувати свої ліси: Словаччина та Румунія бережуть Татри й Карпати, Австрія та Італія – Альпи», - розповідає він.

За його словами, вони націлені на український ліс, який скуповують за копійки, виробляють із нього продукцію, а потім продають її (у тому числі нам) втридорога. По периметру з українським кордоном, в Угорщині, Словаччині та Румунії є купа деревообробних підприємств, які працюють тільки на українській діловій деревині, яку часто отримують під виглядом дров.

Якщо вони хочуть і далі нормально працювати за профілем, хай переносять виробництво в Україну, створюють тут робочі місяця, платять податки й вивозять на експорт готову продукцію, а не ліс-кругляк. Якщо Євросоюз ставить надання Україні допомоги в залежність від зняття мораторію на експорт деревини, цим самим він демонструє, що бачить у нашій країні сировинний придаток. Це неприпустимо, заборона на вивезення лісу за кордон має бути збережена!», - наголошує Москаль.

Нагадаємо, що зняття мораторію на експорт лісу-кругляка є однією з головних умов, які Євросоюз ставить для виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 жовтня 2016
Австрія допоможе українському лісовому господарству
Підписано Меморандум між Україною та Австрією про співпрацю в галузі збалансованого управління лісами. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...