Гроші за зерно керівник господарства не отримав
Зерно в Україні

Керівник підприємства «Юхимівське» Олександр Кічмаренко втратив половину вартості свого врожаю, оскільки його зерно «взяли в заручники». Про це повідомляє Kurkul.com.

Ще в березні аграрій підписав контракт, щоб продати вирощене зерно. Гроші за збіжжя він не отримав, але через шість місяців врожай вдалось повернути зі збитками. Підприємство «Юхимівське» розташовано на Вінниччині.

В обробітку компанії знаходиться більше 2200 га землі. Олександр Кічмаренко хотів продати збіжжя якомога вигідніше. Навесні знайшов варіант продажу. У березні аграрій укладав договір щодо продажу 1200 т пшениці третього класу з фірмою «Агропросперіс».

Протягом чотирьох місяців Олександр чекав кошти за зерно. Але у червні до нього зателефонували працівники «Агропросперіс» і повідомили, що не можуть виконати контракт, тому визнають його дефолт-контрактом.

Гроші за зерно керівник господарства не отримав. Тому періодично дзвонив до менеджера і пропонував забрати збіжжя чи дисконтувати ціну. Працівники компанії запевняли, що все буде добре, але треба зачекати.

На початку липня до фермера знову зателефонував менеджер «Агропросперіс» з вимогою во 7 серпня забрати своє зерно. Менеджер додав, що при відмові фермер буде змушений самостійно оплачувати збереження зерна у порту «Південний». Аграрій відправив у порт 30 вантажівок. До п’яти днів транспорт простояв у порту. В результаті з 30 машин завантажили тільки дві, решта — порожні повернулись додому.

Олександр щодня дзвонив до представників компанії: менеджерів з продажу, керівників регіональних представництв та логістів. Врешті він додзвонився до начальника порту «Південний».

«Він сказав, що просто надає квоту у 80 вантажівок на день для Агропросперіс. А компанія розподіляє, які машини завантажувати. Наше зерно рахувалось за ними. Але компанія вирішила спершу вивезти власне зерно, кинувши всіх фермерів напризволяще», — зазначив аграрій.

У серпні з «Агропросперіс» почали надсилати рахунки за відвантаження з порту з незрозумілими власними надбавками. Фермер заплатив, бо варіантів не було. Але ситуація ніяким чином не змінилась — вантажівки «Юхимівського» приїжджали в порт, кілька діб там чекали і повертались порожніми. Фермер марно платив за логістику і простої.

Фермер разом з адвокатами знайшов пункт в контракті, де було чітко прописано: «За умови, якщо товар не відвантажено, компанія має відшкодувати всі затрати згідно з контрактом». З цим вони знову ж звернулись у «Агропросперіс» на що отримали відповідь — «звертайтесь до суду». 

Справу потрібно розглядати в англійському суді. Але тільки судовий збір там коштує 15-18 тис. фунтів. Наразі фермер намагається забрати останні 200 т своєї пшениці. Попри попередню вдалу співпрацю, він більше не хоче працювати з «Агропросперіс» і застерігає всіх фермерів.

Як писав AgroPolit.com, земля Академії аграрних наук перейшла до Фонду держмайна. Також жінка вивезла до рф зерна на 13 млн грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 вересня 2023
Україна зібрала рекордний врожай, але є складнощі
Міністерство аграрної політики та продовольства України Микола Сольський назвав урожай 2023 року рекордним, зазначивши, що він сягає 79 млн т і на 7...
1 вересня 2023
Лідерство за Одещиною: аграрії намолотили 33 млн т нового врожаю
Станом на 31 серпня аграрії у всіх областях України встигли намолотити більше 33 млн т нового врожаю. Про це повідомили в Мінагрополітики. В...
9 серпня 2023
Підрив Каховської ГЕС: отримати компенсацію за втрачений врожай можна до вересня
Жителі Миколаївщини та Херсонщини мають до вересня подати відповідну заяву, щоб отримати компенсацію за втрату врожаю внаслідок підриву російськими...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...