Кількість запитів на рукава збільшилася на 50-60%, але готовність клієнтів становить 20-30%
Робота полімерних рукавів

За останній рік зафіксовано приріст на 50 – 60% на полімерні рукави, а також послуги завантаження. Про це повідомив Денис Мадрига, директор компанії «Аркад Агро Сервіс», що з 2015 року надає послуги зі зберігання зерна в рукавах, в інтерв’ю Kurkul.com.

«Кількість запитів збільшилася на 50-60%, але готовність клієнтів становить 20-30%. Багато хто мав деякі сумніви щодо використання рукавів для зберігання зерна. До цього додалася тимчасова відсутність рукавів і неясність, чи будуть вони доступні, коли потрібно буде збирати зерно», — розповів Денис Мадрига.

За його словами, в 2022 році імпорт рукавів практично зупинився. Підприємець додав, що єдиний виробник рукавів в Україні — компанія «Планета Пластик» — зазнала руйнувань заводу, тому рукавів не було протягом певного часу.

Оскільки у минулому році українські аграрії здебільшого не мали можливості експорту та прийнятної ціни, їм довелось шукати альтернативу для продажу зернових «з коліс». Саме з цим пов’язують стрімке зростання інтересу до технології зберігання зерна за допомогою полімерних рукавів. Щоб забезпечити аграріїв відповідними рукавами, навіть прийняли державну програму.

Денис Мадрига підкреслив, що залишаються аграрії невпевнені в технології рукавів, але вони розуміють, що альтернативи їй немає.

Зараз компанія «Планета пластик» активно надає послуги аграріям, використовуючи здебільшого рукави українського виробництва, бо вони відрізняються доступною ціною і хорошою якістю.

Денис Мадрига зазначив, що рукави по якості можна відрізнити, але основне питання полягає у їхній товщині. Деякі виробники роблять їх тоншими, а дехто робить більш щільними і  товстішими. Що стосується рукавів «Планета пластик», то вони міцні й надійні.

За словами експерта, проблем із рукавами цього року не буде, тому що були поставки міжнародних донорів у великій кількості. Ймовірно вони ще не всі були використані. Кількість рукавів є велика.

Денис Мадрига підкреслив, що попит на рукави залежить від від ситуації з портами і експортом. Якщо буде дуже важкий експорт, помалу будуть відвантажувати зерно, то зростання складе в межах 10 – 20%.

Найбільш придатні для зберігання в рукавах кукурудза, соняшник, соя і частково пшениця. З ріпаком компанія на даний час не працює. Зерно може зберігатися в рукавах без втрати якості від 12 до 18 місяців.

Щоб не було втрат якості, треба дотримуватися певних умов, але основне для культур — дотримання вологості згідно зі стандартами ДСТУ. Якщо вологість вища, то зерно в рукавах буде зберігатися менший термін.

Як писав AgroPolit.com, в Єврокомісії підготували проєкт щодо заборони українського агроімпорту до 15 вересня. Також Віталій Кім роз’яснив заяву Ердогана про зернову угоду і порт Миколаїв.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 червня 2023
Віталій Кім роз’яснив заяву Ердогана про зернову угоду і порт Миколаїв
Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що турецькі судна в рамках зернової угоди отримають можливість заходити у порти Ольвія та Миколаїв у...
4 червня 2023
В Україні засіяли 12 млн га ярими зерновими та олійними культурами
Станом на початок літа українські аграрії встигли засіяти 5,47 млн га зернобобових та зернових культур. Про це повідомили в Міністерстві аграрної...
4 червня 2023
В черзі залишаються 50 кораблів, що відносяться до зернової угоди
Зерновий коридор наразі фактично не працює через саботаж рф, а в черзі залишаються 50 кораблів, які мають транспортувати 2,5 млн т зерна. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...