Уряд просять відмінити ввізне мито на добрива на півроку
Уряд просять відмінити ввізне мито на добрива на півроку

Потрібно відмінити мита на імпорт добрив в Україну, аби забезпечити аграріїв міндобривами на 2023/2024 рр. З такою ініціативою виступив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Для насичення агроринку потрібно більше 5 млн т азотних добрив. І це переважно імпорт, оскільки виробництво добрив в Україні зараз переживає не кращі часи. Фактично працюють тільки два великих заводи, які в минулому році «на двох» виробили трохи більше 1 млн т. Реалії воєнного часу», — підкреслює експерт.

За його словами, проблема полягає в тому, що імпорт добрив на сьогодні теж вкрай ускладнений. По-перше, морський шлях доставки можливий тільки через Дунайські порти. По-друге, сама процедура обтяжлива — і значною мірою через необхідність розмитнення. По-третє, дуже складна логістика.

Ситуацію ускладнює те, що запаси добрив в Україні фактично вичерпані. Все, що завозиться, розкуповується з коліс. В кінцевому рахунку, це обертається тим, що аграрій втрачає тричі: чекає довго, купує дорого і в недостатньому об’ємі. З урахуванням того, що посівна-2023 буде проходити в безпрецедентно складних умовах і на тлі «космічних» цін, без державної підтримки агровиробникам буде важко розв’язати цей вузол викликів», — констатує Іван Чайківський.

Разом з тим, високі ціни на добрива і нестача їх на ринку можуть призвести до серйозних зовнішньоекономічних наслідків — кардинальному скороченню агроекспорту через зниження врожайності чи вимушений перегляд сівозміни агровиробниками. Саме тому, відміна мита на добрива сьогодні повністю виправдана, — вважає експерт.

Згідно з законом про держбюджет-2023, сукупні надходження від сплати ввізного мита в 2023 році заплановані на рівні 35,2 млрд грн. Це дійсно значна сума, але, як відомо, все пізнається в порівнянні. Взагалі, заплановані надходження від мита складають лише 3% від сукупних податкових надходжень, в 17,5 разів поступаються надходженням від ПДВ і в 7,2 рази — надходженням від оподаткування доходів. Тобто, це той самий випадок, коли відміна мита на добрива не тільки не призведе до значних втрат бюджету, а навпроти стимулює додаткові надходження», — наголошує Іван Чайківський.

Взагалі, ввізне мито вводиться для досягнення трьох можливих цілей — стимулювання внутрішнього виробництва, обмеження імпорту і наповнення бюджету. У випадку з міндобривами це правило сьогодні не виконується, — обґрунтовує депутат свій висновок.

«До того ж, відміна митних платежів на окремі види товарів з початком війни в Україні вже неодноразово запроваджувалася. У листопаді було скасовано мито на імпорт генераторів і обігрівачів. Днями – знято бюрократичні обмеження на ввезення коптерів і тепловізорів. Я вважаю, що прийшов час допомогти і аграріям», — резюмує Іван Чайківський.

 Нагадаємо, імпорт азотних добрив за минулий рік в Україну збільшився втричі. Загалом світове виробництво харчів може впасти на 20% через глобальний дефіцит добрив.


 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 березня 2023
В Україні мито на добрива хочуть розраховувати за актуальними світовими цінами
Міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що імпортні мита на добрива мають розраховуватись на основі актуальних світових цін. Про це...
6 лютого 2023
Україна арештувала 170 вагонів з російськими та білоруськими міндобривами
За матеріалами СБУ та БЕБ арештовано 170 вагонів російських і білоруських мінеральних добрив на майже 100 млн грн. Про це повідомляє пресслужба...
3 лютого 2023
Україна закликала ЄС допомогти добривами та насінням для весняної посівної
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський закликав представників Євросоюзу допомогти насінням та добривами для проведення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...