У вересні українські аграрії експортували 6,9 млн т продовольства – Кубраков
У вересні українські аграрії експортували 6,9 млн т продовольства – Кубраков

У вересні 2022 року українські аграрії експортували 6,9 млн тонн продовольства, що є рекордним показником з початку повномасштабного вторгнення росії. Про це у фейсбуці написав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Він зазначив, що у порівнянні з серпнем ми збільшили обсяги перевезень агропродукції на 41%.

«Зокрема, ми продовжуємо нарощувати темпи роботи розблокованих портів Великої Одеси. У вересні ми збільшили експорт агропродукції в понад 2 рази — до 3,8 млн тонн, а прийом суден під завантаження в 2,5 рази — до 168 суден на місяць», – написав міністр.

За його словами, такі показники свідчать, що бізнес довіряє «зерновій ініціативі» та готовий нарощувати свою участь в її реалізації.

 

Також ми продовжуємо збільшувати експортний потенціал дунайських портів. Ми вже вийшли на стабільний показник у понад один мільйон тонн експортованої агропродукції на місяць. Ще у березні цей показник становив всього 16 тисяч тонн», – наголосив Кубраков.

Він додав, що планується залучати іноземні інвестиції в розвиток Дунайського портового кластеру. Потреба в першочергових інвестиціях у цей проєкт — 200 млн доларів.

Очікуємо, що в перспективі Дунайські порти стануть потужним східноєвропейським логістичним хабом. Для цього працюємо з ЄС над включенням української частини Дунаю в Транс’європейську транспортну мережу (TEN-T)», — зазначив міністр.

Щодо залізниці, то Кубраков повідомив, що то у вересні експортували понад 1,2 млн тонн продовольства. Це на понад 200 тис. тонн більше, ніж минулого місяця.

Наразі активно розвиваємо залізничну інфраструктуру на кордоні з ЄС, аби додатково збільшити експортні потужності залізниці. Продовжуємо роботу і нарощуванням можливостей автотранспорту. За останні місяці разом з польськими партнерами ми збільшили пропускну спроможність пункту «Краківець – Корчова», а також суттєво зменшили черги на ключових пунктах пропуску на польському напрямку. Ці рішення дозволили забезпечити стабільне перевезення агропродукції через західні кордони», – написав міністр.

Він зазначив, що Україна також розраховує на підтримку міжнародних партнерів в розвитку наших логістичних можливостей. 

Нагадаємо, що Укрзалізниця на 63% наростила перевезення зернових у вересні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 жовтня 2022
Україна відправила «зерновим коридором» понад 8 млн т продовольства – Зеленський
З початку роботи у портах України «зернового коридору» України експортувала понад 8 млн т агропродовольства, відправлено понад 300 суден....
8 жовтня 2022
Україна у вересні експортувала майже 7 млн т зерна – Сольський
Експорт українського зерна за вересень 2022 року сягнув 6,9 млн т. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола...
6 жовтня 2022
Кабмін спростив процедуру фумігації зерна – постанова
Для вирішення проблеми з оплатою послуг, пов’язаних з фумігацією вантажів із об’єктами регулювання за кордоном, до Переліку послуг...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...