Аграрний комітет пропонує якнайшвидше проголосувати законопроєкти щодо реформування меліоративних систем
Аграрний комітет пропонує якнайшвидше проголосувати законопроєкти щодо реформування меліоративних систем

Під час меліоративного форуму «Комплексна реформа в секторі гідротехнічної меліорації України», у рамках круглого столу комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики, який був присвячений законодавчим та урядовим ініціативам у сфері гідротехнічної меліорації та реалізації її реформування,  народні депутати ухвалили резолюцію, якою підтримують якнайшвидше прийняття як Закону законопроєкту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності №7577. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Крім того, народні обранці звертаються до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики з пропозицією розглянути та прийняти як Закон законопроєкт про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів № 5203. У резолюції також міститься пропозиція до Кабінету Міністрів України прискорити передачу всіх меліоративних систем, включаючи канали державного значення, із сфери управління Державного агентства водних ресурсів до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства та завершити її у 2022 році.

Із 2015 року уряд України у співпраці зі Світовим банком та за підтримки USAID спільно підготували Стратегію зрошення та дренажу в Україні, яка була схвалена постановою Кабінету Міністрів України в 2019 році та наразі успішно впроваджується. Військова агресія росії проти України не вплинула на наше прагнення розвивати гідротехнічну меліорацію та розвивати країну. Адже аграрна галузь разом із військово-промисловим комплексом є ключовими для української економіки», – акцентував Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України.

Він нагадав, що відновлення меліоративних систем йде першим номером серед загальнонаціональних проектів Плану відновлення України за напрямом «Нова аграрна політика», який було представлено на Міжнародній конференції з питань відновлення України в Лугано. У межах цього Плану заплановано відновити зрошення на площі 1 млн гектарів, і осушення на 500 тис. гектарів. Загальна сума проекту – $ 4 млрд.

Усі спікери Форуму підкреслили гостру необхідність реформи гідротехнічної меліорації для забезпечення продовольчої безпеки України в умовах зміни клімату та військової агресії росії.

Незважаючи на війну на території України, ми активно продовжуємо підтримку реформ в секторі меліорації. Україна має значний потенціал до відновлення зрошення в Україні, і ми спостерігаємо за зростанням щорічного попиту на нього. Наша держава володіє найпотужнішим меліоративним комплексом у Європі – меліоративні системи розташовані на площі 5,5 млн га. Маємо надію, що спільними зусиллями надамо йому друге дихання», – зазначив Олександр Гайду, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Як підкреслив Крістофер В. Сміт, заступник Голови Місії USAID в Україні, USAID і надалі надаватиме повну підтримку для підготовки законодавства, яке відповідає найкращим світовим практикам, для реалізації реформи.

Хочу запевнити, що світ із великою увагою ставиться до того, що наразі відбувається в Україні. Дуже важливо, що ухвалюється законодавча база для інституційної реформи, адже це створює платформу для майбутнього. Її метою є побудова спроможної інституції, що опікується меліоративною інфраструктурою. У партнерстві зі Світовим банком, USAID, FAO, ЄС, IFC ми допомогли Уряду України розробити всеосяжну стратегію розвитку іригації та осушення. Ці документи та принципи лягли в основу для п’яти реформ: управління державою водними ресурсами, покращення системи водопостачання, передачі управління на місця і водокористувачам, розвитку страхування та стимулювання інвестицій і залучення коштів приватного сектору», – розповів Вінстон Ю, менеджер відділу водних ресурсів, регіон Європа та Центральна Азія, Світовий банк.

Нагадаємо, що в аграрний комітет внесено на розгляд законопроєкт щодо управління меліоративними системами.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 жовтня 2022
В аграрний комітет увійшли два нових народних депутати
Членами аграрного комітету стали два народних депутати – Богдан Торохтій та Валерій Стернійчук. Про це у фейсбуці повідомив народний...
6 жовтня 2022
У Держгеокадастрі озвучили нові безкоштовні адміністративні послуги щодо меліоративних мереж 
27 вересня 2022 року Уряд прийняв постанову № 1077, якою запроваджуються нові об’єкти Державного земельного кадастру, такі як...
23 серпня 2022
В аграний комітет внесено на розгляд законопроєкт щодо управління меліоративними системами
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...