Держрибагентство звинуватило компанію Fishing Company у завданих збитках у 1 млн грн
Держрибагентство звинуватило компанію Fishing Company у завданих збитках у 1 млн грн

Колишній директор компанії Fishing Company S.A. завдав державі збитків на суму понад $1 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Держрибагентства. 

«Компанія «Fishing Company S.A.», яка зареєстрована на Британських Віргінських островах у 1997 році та єдиним акціонером якої є Держрибагентство, фактично зупинила свою діяльність. За результатами проведених внутрішнього та міжнародного аудитів Держрибагентство спільно з Мінагрополітики виявили кричущі фінансові порушення у діяльності цієї компанії. У результаті чого 29 серпня 2022 року було звільнено з посади Михайла Германа та призначено нового директора», – ідеться у повідомленні відомства. 

Як зазначається, Михайло Герман свідомо блокує діяльність компанії «Fishing Company S.A.» та затягує процес вступу на посаду нового керівника.

Повідомляється, що колишній директор звернувся 5 вересня 2022 року до Оболонського районного суду міста Києва з позовом проти Держрибагентства, а 6 вересня забрав позов і подав знов до Оболонського, Шевченківського та Господарського судів міста Києва такі ж заяви.

У Держрибагентстві розповіли, що передувало звільненню:

Компанія «Fishing Company S.A.» обліковується в Реєстрі корпоративних прав держави, який є складовою Єдиного реєстру об’єктів державної власності, з державною часткою у статутному капіталі 100 %. Єдиним акціонером компанії є Держрибагентство. На балансі підприємства перебувають два рибальських судна «Капітан Русак» і «Професор М. Александров», що здаються у фрахт (оренду) компаніям, які здійснюють риболовецьку діяльність. У кінці 2021 року Михайло Герман як директор компанії «Fishing Company S.A.» без погодження із Держрибагентством передав судна в довгостроковий фрахт пов’язаному із країною-агресором фрахтувальнику на невигідних для держави умовах».

У відомстві наголосили, що внутрішньою перевіркою встановлено, що дії керівника спрямовані на пошук заздалегідь визначеного нового фрахтувальника: зокрема, встановлено завідомо недостатній строк для відповіді на пропозицію про фрахт, листи надсилались на неіснуючі адреси електронної пошти тощо.

Новий фрахтувальник компанії «Victoria Celeste LLP» був зареєстрований за декілька тижнів до укладення договорів оренди, її учасниками є офшорні компанії, що використовуються для приховування російських власників. Ставки, за якими судна передані у фрахт, є значно нижче ринкових», – наголосили у Держрибагентстві.

Також там уточнили, що під час проведення внутрішнього аудиту Держрибагентством встановлено, що Михайлом Германом, як директором компанії, не забезпечено виконання вимог про страхування та інвентаризацію суден «Професор М. Александров» та «Капітан Русак». Перевіркою Держрибагентства встановлено факт провадження діяльності компанією «Victoria Celeste LLP» із порушенням безпеки судноплавства.

Отже, існують ризики втрати контролю державою над вказаними вище суднами», – резюмували у Держрибагентстві.

Повідомляється, що як наслідок наведених порушень та невиконання Михайлом Германом інших обов’язків на посаді директора, на судна були накладені арешти в рамках кримінальних проваджень, розслідування за якими проводяться правоохоронними органами в Україні.

У Держрибагентстві озвучили ознаки неефективного управління компанією та неефективного використання державного майна, зокрема:

  • простій суден близько року, протягом якого до державного бюджету не надходять доходи, а здійснюється накопичення боргів;
  • операційні витрати компанії за 2021 рік збільшилися більш ніж у 3 рази у порівнянні з такими витратами за попередній рік і перевищують 2 млн дол. США;
  • витрати на юридичні і консалтингові послуги компанії «Fishing Company S.A.» за 2021 рік перевищують 600 тис. дол. США.

Всупереч простій суден та чималий збиток, Михайло Герман у 2021-2022 роках продовжував нараховувати та виплачувати собі окрім заробітної плати значні премії, що перевищували заробітну плату», – додали у відомстві.

Зазначається, що поки триватиме розгляд справ, держава і надалі нестиме значні збитки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 березня 2023
Як отримати електронний рибальській квиток?
Любителі-рибалки тепер мають можливість отримати рибальський квиток, який дозволяє виловлювати додаткову кількість риби, чи інших біоресурсів, понад...
5 жовтня 2022
Україна припинила дію останньої угоди з рф у галузі рибного господарства в Азовському морі
Держрибагентство офіційно припинило дію Угоди між Державним комітетом України з рибного господарства та рибної промисловості та Комітетом рф з...
8 вересня 2022
Раді рекомендували прийняти за основу законопроєкт щодо удосконалення державного регулювання рибного господарства
Аграрний комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...