Канада та ООН виділять $40 млн для придбання українським аграріям спецтехніки для зберігання зерна
Канада та ООН виділять $40 млн для придбання українським аграріям спецтехніки для зберігання зерна

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за фінансової підтримки Канади запустила проєкт на суму 52 мільйони канадських доларів ($40 млн) для допомоги із забезпечення українських аграріїв спецтехнікою для зберігання зерна. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як повідомляється, ця ініціатива дозволить забезпечити зберігання додаткових 2,4 млн тонн зерна у 2022-2023 роках разом із відповідною технічною підтримкою та обладнанням. 

Міністерство закордонних справ Канади профінансує ФАО купівлю засобів для тимчасового та постійного зберігання зерна у 15 регіонах України. Мається на увазі поліетиленові рукави для зберігання зерна, вантажно-розвантажувальне обладнання та довгострокові модульні сховища. 

Крім того, ФАО закупить лабораторне обладнання на суму до 2 млн дол задля підтримки шести стратегічних лабораторій для проведення тестувань щодо виявлення хвороб тварин.

За даними міністерства, цього сезону в Україні очікується врожай розміром до 51,1 млн тонн зернових. Із загальної ємності зерносховищ у країні 75 млн тонн, 14% елеваторів пошкоджено або зруйновано, 10% розташовані на окупованій Росією території, а близько 30% залишаються заповненими 22 млн тонн торішнього врожаю, готового до експорту.

Також повідомляється, що нещодавно розроблена ФАО стратегія підтримки зберігання зерна передбачає надання Україні в 2022-2023 роках 4,07 млн тонн зерносховищ, що становить 25% загальнонаціонального дефіциту зберігання в 16 млн тонн. 

Стратегія передбачає підтримку Держпродспоживслужби України шляхом зміцнення державного потенціалу із тестування та сертифікації харчових продуктів, необхідних для експорту на прикордонних об'єктах.

Проєкт ФАО за фінансуванні Канади доповнить раніше надану Японією допомогу розміром $17 млн, розраховану на забезпечення зберігання 1 млн тонн українського зерна.

Нагадаємо, що ФАО оголосила тендер для розв'язання проблеми нестачі зерносховищ в українських аграріїв.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 червня 2023
Канада хоче продовжити експортний безвіз
Представники України і Канади обговорили продовження скасування обмежень на експорт української продукції. Про це повідомили в Мінекономіки. ...
17 листопада 2022
Аграрії отримають 105 комплектів допоміжної техніки для зберігання зерна
Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Мінагрополітики найближчим часом розпочнуть прийом заявок на отримання 105 комплектів...
26 жовтня 2022
Аграрії можуть подавати заявки на отримання спецтехніки для зберігання зерна до 30 жовтня  
Мінагрополітики ініціювало продовження терміну подачі заявок аграріями на отримання рукавів для зберігання зерна. Другий етап спільної програми...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...