У ФАО зафіксували зниження продовольчих цін – деталі
У ФАО зафіксували зниження продовольчих цін – деталі

У червні 2022 року, Індекс продовольчих цін ФАО у середньому становив 154,2 пункту, що на 2,3 відсотка менше, ніж у травні. Про це повідомляє сайт організації.

Зазначається, що показник індексу, що відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів, залишився на 23,1 відсотка вищим, ніж у червні 2021 року.

Зниження, що відбулося в червні, пояснюється негативною динамікою світових цін на рослинні олії, зернові та цукор, при цьому молочна продукція і м'ясо подорожчали.

Індекс цін ФАО на зернові в червні становив 166,3 пункту, що на 4,1 відсотка менше, ніж у травні, але на 27,6 відсотка вище за показник червня 2021 року.

Світові ціни на пшеницю в червні впали на 5,7 відсотка, але залишилися на 48,5 відсотка вищими за показник минулого року. Зниження показника в червні було зумовлене сезонним збільшенням обсягів доступного зерна нового врожаю в Північній півкулі, сприятливими умовами для вирощування пшениці, що склалися в низці найбільших країн-виробників та очікуваним зростанням виробництва у Російській Федерації.

Світові ціни на фуражне зерно також впали на 4,1 відсотка, але все ще були на 18,4 відсотка вищі за показник минулого року. Світові ціни на кукурудзу знизилися на 3,5 відсотка у порівнянні з попереднім місяцем через сезонне збільшення обсягів доступного зерна в Аргентині та Бразилії та сприятливих умов вирощування цієї культури у Сполучених Штатах Америки.

Індекс цін ФАО на рослинну олію в червні становив 211,8 пункту, що на 7,6 відсотка менше за показник травня. Світові ціни на пальмову олію знизилися через сезонне збільшення виробництва в основних країнах-виробниках та прогнозованого нарощування постачання з Індонезії. Водночас світові ціни на соняшникову та соєву олії знизилися через скорочення попиту з боку світових імпортерів на тлі збільшення витрат.

Індекс цін ФАО на цукор в середньому становив 117,3 пункту в червні, що на 2,6 відсотка менше, ніж у травні. Зниження триває другий місяць поспіль під впливом позитивних прогнозів щодо запасів цукру у світі, внаслідок чого цей індекс досяг найнижчого рівня з лютого. Глобальне уповільнення економічного зростання також позначилося на попиті та цінах на цукор на світових ринках.

Попри те, що в червні Індекс продовольчих цін ФАО продовжив знижуватися третій місяць поспіль, його показник, як і раніше, залишається близьким до рекордного рівня, зафіксованого в березні цього року. Фактори, які спочатку призвели до зростання світових цін, не втратили своєї актуальності. Йдеться, насамперед, про високий світовий попит, несприятливі погодні умови в низці провідних країн, високі виробничі й транспортні витрати та пов'язані з пандемією COVID-19 збої в ланцюжках постачання, що посилюється невизначеністю, викликаною війною в Україні», – зазначив головний економіст Максімо Тореро Каллен.

У червні Індекс цін ФАО на м'ясо досяг рекордного рівня – 124,7 пункту, що на 1,7 відсотка вище за травневий показник і на 12,7 відсотка вище за рівень червня 2021 року. Зросли світові ціни на м'ясо всіх видів, але найбільше, до рекордного рівня, подорожчало м'ясо птиці, оскільки пропозиція на світовому ринку так само обмежена внаслідок війни в Україні та спалахів пташиного грипу в Північній півкулі.

У червні Індекс цін ФАО на молочну продукцію склав 149,8 пункту, що на 4,1 відсотка вище за травневий показник і на 24,9 відсотка вище за рівень червня 2021 року. У червні подорожчали усі види молочної продукції. Найбільше зросли ціни на сир, що головним чином стало наслідком різкого підвищення попиту з боку імпортерів на спотові поставки на тлі побоювань зіткнутися з дефіцитом сиру до кінця року. Світові ціни на сухе молоко зросли під впливом активного імпортного попиту та обмеженої, як і раніше, пропозиції.

Додаткова інформація доступна тут.

Нагадаємо, що експерти центру досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр) та Міністерство аграрної політики України запустили Огляд продовольчої безпеки та політики України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 вересня 2022
У світі знижуються ціни на продовольство п'ятий місяць поспіль – ФАО
Починаючи з квітня 2022 року, у світі знижуються ціни на продовольство. Найбільший стрибок цін зафіксовано у березні поточного року. Про...
6 серпня 2022
У світі стабільно знижуються ціни на продовольство – ФАО
У світі четвертий місяць поспіль знижуються ціни на продовольство продовжують знижуватися четвертий місяць поспіль. Так, у липні значення Індексу цін...
6 липня 2022
ФАО надасть аграріям України допомогу на $17 млн для експорту нового врожаю
З метою подолання наслідків війни в Україні для світового сільськогосподарського сектору, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО)...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...