У Мінагрополітики хочуть змінити підходи до гарантів продовольчої безпеки у світі – Висоцький
У Мінагрополітики хочуть змінити підходи до гарантів продовольчої безпеки у світі – Висоцький

В Україні необхідно змінювати підходи до гарантів продовольчої безпеки у світі, Мінагрополітики над цим працює. Про це заявив заступник міністра АПК Тарас Висоцький, повідомляє пресслужба відомства.

«Необхідно змінювати підходи до гарантів продовольчої безпеки у світі, і Мінагрополітики над цим працює», – розповів Тарас Висоцький.

Він також зазначив, що наразі експорт продукції превалює над імпортом – так було і в березні, у квітні спостерігається аналогічна динаміка.

«Тож наразі навіть обмеженими логістичними маршрутами критичного тиску з точки зору відтоку валюти через дисбаланс експорту та імпорту немає. Але, звісно, основний план – максимально швидко наростити можливості експорту збіжжя, яке непотрібне для внутрішнього споживання, щоб ця валютна виручка надходила в економіку України», – акцентував перший заступник міністра. 

Він додав, що до війни 1/3 експорту йшла в країни ЄС, і цей ринок залишиться актуальним і надалі, адже в нас є безпосередньо наземні кордони. Інші 2/3 спрямовувалися в країни Близького Сходу, Північної Африки та Південно-Східної Азії, куди наше збіжжя йшло в основному через Чорне море і Босфор.

Проблема в тому, що населення цих регіонів до війни мало всього 2–3-місячний запас продовольства. Тому за місяць там уже може бути дуже критична ситуація на грані голоду», – наголосив перший заступник міністра.

Тож, за його словами, теперішня воєнна ситуація показала наявність величезних дисбалансів. Оскільки у нас як в експортера є великі залишки, а в інших країнах не буде, що їсти. 

Тому зараз триває робота з переорієнтації експорту через залізничні й автомаршрути за допомогою наших сусідів – Румунію, Угорщину, Словаччину, Польщу.

І все-таки в цих обмежених можливостях ми робимо максимум, щоб і надалі робити значний внесок у забезпечення світової продовольчої безпеки та постачання продукції через нові маршрути тим країнам, які страждають від голоду, і які критично їх потребують», – підкреслив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, що Всесвітня продовольча програма організації Об'єднаних Націй (ВПП ООН) поглиблює співпрацю з Україною в умовах блокування її морського с/г експорту військовими кораблями країни-агресора Російської Федерації, розглядається питання викупу організацією українського зерна і подальшої доставки його в країни, яким загрожує голод.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 квітня 2022
До України як гаранта продовольчої безпеки мають застосовуватися міжнародні норми безпеки, — Тарас Висоцький
Війна Росії проти України показала, що необхідно змінювати підходи до гарантів продовольчої безпеки, яким є Україна. Про це розповів перший заступник...
23 квітня 2022
Україна на 100% забезпечена продовольством для внутрішніх потреб – Мінагрополітики
За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 % з 1,6 % у лютому, 1,3 % – у січні та 0,6 %...
22 квітня 2022
У світі починається продовольча криза через війну в Україні – Зеленський
Через нестачу українського продовольства у світі вже відчувається початок продовольчої кризи. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...