25% світового ринку зерна постраждає від війни росії в України, – Качка   
25% світового ринку зерна постраждає від війни росії в України, – Качка  

Міжнародна рада по зерну прийняла декларацію, якою засудила російську агресію проти України. Документ ухвалили на позачерговому засіданні  ради, ініційованому Україною та підтриманому 5 членами цієї міжнародної організації — ЄС, Канадою, США, Швейцарією та Японією. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Засідання проходило під головуванням заступника міністра економіки України – торгового представника України Тараса Качки, обраногогГоловою цієї міжнародної організації на 2021-2022 роки. Україну на засіданні також представляли співробітники Мінекономіки та Посольства України у Великій Британії.

Основною метою засідання було засудження повномасштабної війни рф проти України, обговорення руйнівних наслідків російської збройної агресії для світового ринку торгівлі зерном та світової продовольчої безпеки.

За оцінкою заступника міністра економіки України Тараса Качки, російська агресія проти України вплине приблизно на 25% світової торгівлі зерновими і спричинить серйозні наслідки, включаючи скорочення пропозиції, зростання світових цін, продовольчу інфляцію та погіршення доступності продуктів харчування в країнах-імпортерах, особливо пшениці. 

При цьому росія, окрім того, що блокує українські порти, сама запроваджує обмеження на експорт зерна та мінеральних добрив. Це вже вплинуло на світові ціни та безумовно матиме вплив на майбутні врожаї, що відобразиться на його ціні та доступності. Такі дії агресора – це свідома провокація, спрямована на те, щоб поставити світ у залежність від рф», – наголосив Тарас Качка.

Водночас представник України запевнив світову спільноту, що Україна, одночасно відстоюючи свій суверенітет і цілісність, продовжує закладати гарантії продовольчої безпеки і цілісності в регіоні та світі. 

Незважаючи на бомби і міни окупантів, ми почали цей посівний сезон, а також продовжуємо шукати шляхи виконання наших міжнародних зобов'язань, а саме способи доставки зерна споживачам у світі», – повідомив Тарас Качка.

За результатами засідання вперше в історії МРЗ було прийнято декларацію, у якій дії одного з членів МРЗ були визнані несумісними із положеннями Конвенції про торгівлю зерном 1995 року.

Серед іншого, декларацією засуджується повномасштабна військова російська агресія проти України та закликається до негайного її припинення і виведення усіх військ з території України. Документ підтримала абсолютна більшість присутніх членів МРЗ, як країн-експортерів (94% голосів), так і країн-імпортерів (82% голосів). 

Прийняття такої декларації може слугувати у подальшому для виключення рф із Міжнародної ради по зерну та, як наслідок, зменшення політичної ваги країни-агресора у світі.

Нагадаємо, що за місяць війни Україна недоотримала на експорті продовольства $1,5 млрд.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 вересня 2022
Аграріям відкриють доступ до світових баз даних AgroChart − Мінагрополітики
15 вересня Міністерство аграрної політики та продовольства України уклало Меморандум про співробітництво з однією з найбільших у світі баз даних...
12 квітня 2022
Російські мародери викрали 4 фури мінеральних добрив
На Запоріжжі російські окупанти викрали 4 фури з селітрою. Про це повідомив речник Запорізької ОВА Іван Арєф’єв, передає Kurkul.com. ...
8 квітня 2022
Надлишки зерна, які є Україні, принесуть у бюджет $7−10 млрд, – Шмигаль
Станом на середину весни 2022 року у вітчизняних зерносховищах, на елеваторах і на складах накопичилося багато збіжжя, яке аграрії розраховували...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...