В Україні набули чинності нові податкові норми
В Україні набули чинності нові податкові норми

З 5 квітня набрав чинності закон №2142-ІХ, який ввів у дію деякі податкові пільги через війну та нові податки. Про це повідомляє Державна податкова служба.

Пільги з екологічного податку

Народні депутати вирішили звільнити від екологічного податку не всі об’єкти оподаткування на території бойових дій, як це було передбачено Законом №2120. А лише деякі з них (причому заднім числом!).

Завдяки Закону №2142 норму п. 69.16 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ переписали повністю.

З 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

При цьому КМУ уповноважено затвердити перелік таких територій. Зазначимо, що наразі його немає. А отже, ще ніхто попередньою редакцією пільги не скористався і правити декларацію наразі немає потреби.

Пільги з податку на нерухомість

За п. 69.22 підрозділу 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово положення статті 266 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

  • (тільки для фізосіб) за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухомість за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та за об’єкти житлової нерухомості, що стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • (для юросіб за житлові об’єкти) за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та за об’єкти житлової нерухомості, що стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • (для юросіб за нежитлові об’єкти) тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом №64/2022, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Як відкоригувати дані декларації у разі застосування пільги щодо нерухомості?

Норма щодо коригування також міститься у п. 69.22 ПКУ.

Платники податку — юридичні особи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, мають право подати уточнюючу податкову декларацію. В ній відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно за відповідний податковий період.

Для платників податку — фізичних осіб ДПС самостійно обчислює податкове зобов’язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року.
Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, має визначити, як ми вже вказали вище,  КМУ.

Цією ж нормою встановлено, що КМУ має затвердити Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості такими, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ.

Тож, як тільки КМУ затвердить необхідні переліки, юрособи вже можуть не сплачувати податок на нерухомість за об’єкти, які розташовані на територіях бойових дій. При цьому необхідності коригувати подані декларацію на 2022 рік до кінця війни немає.

Правила встановлення розмірів місцевих податків змінено

За новим пп. 12.3.8 ПКУ на період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно зі законом та перспективним планом формування територій громад, мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених Законом «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих місцевостях України положення цього підпункту поширюється виключно на представницькі органи територіальних громад відповідних адміністративно-територіальних одиниць, на території яких введено воєнний чи надзвичайний стан.

Що це означає на практиці? Місцевим радам не потрібно буде проходити довгу процедуру затвердження правил сплати місцевих податків. Вони зможуть вводити їх або встановлювати пільги щодо них швидко і посеред року. Звісно, в межах максимального розміру, встановленого ПКУ.  

Саме ці норми закону щодо спрощення процедури встановлення місцевих податків та зборів, а також пільг з їх сплати, в умовах воєнного стану були ініційовані ДРС. Про що ця служба зазначала в себе на сайті.

Тепер громади мають можливість встановлювати місцеві податки та збори за спрощеним порядком.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 квітня 2022
В Україні 150 тис. бізнесів перейшли на систему з 2% оподаткуванням
Для того, аби не закривався бізнес під час війни в Україні, уряд залишив двохвідсоткове оподаткування. Про це під час інтерв’ю в ефірі...
22 березня 2022
Експерт озвучив податкові пільги для аграріїв під час дії воєнного стану
Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо дії норм на період воєнного стану»...
21 березня 2022
Володимир Зеленський підписав закон про податкові стимули для бізнесу на час війни
Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7137-д, який визначає особливості адміністрування податків і зборів під час дії правового...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...