Україна має достатньо резервів продукції для споживання, — Мінагрополітики
Україна має достатньо резервів продукції для споживання, — Мінагрополітики

Станом на зараз Україна має достатньо резервів продукції для споживання. Про це в ефірі Громадського радіо розповів  перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на зараз ми маємо достатньо резервів продукції для нашого споживання. Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн т. Зараз ми маємо близько 6 млн тонн. А влітку вже матимемо врожай озимої. По кукурудзі ми маємо дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн т, а маємо 15 млн т. Соняшникової олії ми маємо ще на 5 років. Цукор — півтора року запасу», — зазначив він.

Тарас Висоцький додав,  навіть якщо виробництво зупиниться, зараз ми маємо все необхідне в досить великому запасі, оскільки «ми експортери, а експорт зупинився».

Він наголосив, що зараз важливо виробникам продовжувати працювати.

Звісно, є деякі складнощі з логістикою через воєнні дії. Але чекаємо. Все налагодиться», — впевнений заступник міністра.

Посівна-2022 має кілька складових, але найголовніша — підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо для того, щоб отримати врожайність вище середнього рівня. Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту наявні на 55%. Ми маємо ще час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків», — додав він. 

Посівна 2022 року — найскладніша за всю історію незалежної України. Вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікуємо, що почнеться старт в південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні — після 10 квітня.

Тиждень тому ми анонсували рішення. В досить простій формі онлайн кожний агровиробник може подати до міністерства фактичний стан підготовки до посівної і зазначити потреби, які в нього є. Ми допомагаємо зв’язатися з постачальником відповідних ресурсів, які допоможуть. Ми маємо посіяти 15 млн га, на 3 млн га виробники вже зареєструвалися. Ми закликаємо всіх долучитися до цієї ініціативи. Це допоможе скоординуватися», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, уряд додатково профінансує аграріїв для проведення весняно-польових робіт.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...