Водії великогабаритного транспорту влаштували страйк через обмеження в перевезеннях на дорогах – заява
Водії великогабаритного транспорту влаштували страйк через обмеження в перевезеннях на дорогах – заява

В Умані страйкують водії великих вантажівок (класу «сцепка-контейнеровоз»), які вимагають від Міністерства інфраструктури України повернути їм право перевозити вантажі по автошляхах вагою до 44 т. Про це повідомляють учасники страйку, передає Zernovoz.ua.

Проблема виникла 16 лютого 2022 року. Досить непомітно для ринку автомобільних вантажних перевезень набула чинності Постанова Кабінету міністрів України від 9 лютого 2022 року, якою внесено зміни до Правил дорожнього руху.

Зокрема, до п. 22.5 стосовно допустимих габаритно-вагових параметрів транспортних засобів. Згідно з новою редакцією рух транспортних засобів та їх составів на автомобільних дорогах державного значення допускається у разі, коли їх параметри не перевищують, зокрема, для автопоїздів (двовісних або трьохвісних автомобілів з двовісним або трьохвісним причепом) (контейнеровоз) 40 т.

Тобто зникло розмежування вагових норм на автопоїзди і автопоїзди-контейнеровози (стара редакція передбачала: автопоїзди – 40 т, автопоїзди-контейнеровози – 44/46 т). Тепер ці дві групи автопоїздів мають однакову граничну вагову норму в 40 т. В той же час, автопоїзд-контейнеровоз (навіть з граничною масою 44 т) не перевищує допустимі норми навантаження на одну вісь і не загрожує руйнуванням дорожнього полотна.

Тож зараз перевізники і вантажовідправники повинні будуть зменшувати навантаження цього виду автопоїздів на 4 т, щоб дотриматись норм ГВК і, як наслідок, нести додаткові витрати, що робить такий вид перевезень нерентабельним.

Попри це, перевезення автопоїздами-контейнеровозами мають зростаючу популярність серед гравців ринку, що стимулює інвестиції саме в цей сегмент вантажного автомобільного транспорту. При поточній редакції правил дорожнього руху постає питання не про рентабельність таких інвестицій, а про їх доцільність як таких.

Страйкарі звернулися до очільника Мінтрансу Олександра Кубракова із проханням внести правки у постанову і повернути їм право перевозити вантажівками класу «сцепка-контейнеровоз» вантажі до 44 т.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України підтримав постанову щодо лібералізації перевезень великогабаритних і великовагових вантажів, яким зокрема впроваджують європейські стандарти щодо габаритно-вагових обмежень.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 серпня 2022
«Укртрансбезпека» збільшила на дорогах кількість комплексів для вагового контролю
«Укртрансбезпека» запустила в роботу 28 WIM-майданчиків зважування в русі у 14 областях з початку активної фази війни та планує збільшити...
19 лютого 2022
В Україні впровадять європейські стандарти щодо габаритно-вагових обмежень
Кабінет Міністрів України підтримав постанову щодо лібералізації перевезень великогабаритних і великовагових вантажів, яким зокрема впроваджують...
4 серпня 2021
Президент підписав закон про підвищення штрафів за порушення габаритно-вагових вимог
Президент Володимир Зеленський підписав закон № 1582-ІХ про запровадження адмінвідповідальності за порушення у сфері...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...