Експерт розповів про першочергові кроки для збереження економіки України
Експерт розповів про першочергові кроки для збереження економіки України

Сьогодні Україні загрожує подальше згортання інвестиційних програм, погіршення умов економічної діяльності, вихід інвесторів з українських цінних паперів. Про це в коментарі Укрінформу сказав директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. 

За його словами, ми передусім маємо розуміти, що в нинішній ситуації зміни невідворотні: так, як було раніше, не буде — ні для держави, ні для бізнесу. Відповідно, маємо якнайшвидше перебудувати всі економічні процеси з урахуванням нових умов.

«Поміж загроз, на які ми повинні невідкладно реагувати, — згортання певних інвестиційних програм, погіршення умов економічної діяльності, вихід інвесторів з українських цінних паперів у зв’язку з підвищенням ризиків, збільшення витрат на транспортне страхування — насамперед, у сферах авіаційних, залізничних і морських перевезень. Відповідно, зростуть витрати бізнесу. Також можливі обмеження щодо діяльності й отримання замовлень за кордоном — через ризики їх несвоєчасного виконання», — наголосив економіст.

Він назвав першочергові кроки, які має зробити держава для мінімізації цих ризиків і втрат для національної економіки. Зокрема, Несходовський застерігає від спроб підвищувати податковий тиск на бізнес і громадян.

Навпаки — для бізнесу, який в нових умовах зазнаватиме збитків, треба впроваджувати податкові пільги та забезпечувати інші форми державної підтримки. Якщо такої підтримки не буде — на нас чекає реальне падіння економіки», — вважає експерт.

Друга позиція (держава уже почала працювати у цьому напрямку) — страхування ризиків.

Тобто, має наповнюватись спеціальний державний фонд, за рахунок якого страховим компаніям компенсуватимуть втрати, пов’язані з логістикою, а також страхуватимуть підприємницькі ризики та бізнес загалом — аби він не втратив контрактів, які має», — каже Несходовський.

Третій крок, за його словами, — використання всіх можливостей для зовнішніх запозичень. Щоб забезпечити належний рівень витрат, треба або їх скорочувати, або ж більше позичати для виконання державою своїх зобов’язань.

Вважаю другий варіант — збільшення бюджетного дефіциту — цілком прийнятним. Як і звернення до міжнародних інституцій та до інших країн з проханням надавати Україні різноманітні форми фінансової підтримки для покриття цього дефіциту. Натомість краще уникати кроків, які ведуть до погіршення відносин з міжнародними партнерами — на кшталт зменшення міжнародного представництва в наглядових радах наших державних підприємств», — вважає директор Інституту соціально-економічної трансформації.

Також, за його словами, треба розуміти, що війна призведе до скорочення торговельного обороту з РФ. Завдання — компенсувати бізнесу перенаправлення векторів його міжнародної співпраці з російського ринку на інші.

Що до доходів і погіршення купівельної спроможності населення, Несходовський не погоджується з твердженнями деяких політиків та колег-економістів стосовно того, що нинішні події спровокують черговий виток інфляції.

Навіть, якщо курс долара підвищиться до позначки 30+ (в чому я сумніваюся), це не спровокує значного зростання цін», — заспокоює експерт.

Нагадаємо, що у ЄБА розповіли, як вплинуло «визнання» ОРДЛО на український бізнес.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 березня 2022
Через російську агресію Україна вже втратила майже 20% ВВП – економісти
Провідні українські економісті звернулися до світової економічної спільноти із закликом підтримати Україну, ізолювати Росію та вжити заходів, щоб не...
28 лютого 2022
ОЕСР заявила про посилення підтримки України
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) ухвалила рішення посилити підтримку України та припинити перемовин про членство РФ. Про...
22 лютого 2022
Світ може втратити українську пшеницю через ескалацію Росією воєнного конфлікту — експерт
Військова ескалація Росії на території України та блокада нашої держави можуть поставити під загрозу експорт української пшениці. Про це розповів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...