Росія визнала ОРДЛО – Путін підписав указ
Росія визнала ОРДЛО – Путін підписав указ

Вчора, після засідання Ради безпеки РФ, на якій депутати Держдуми Росії висловилися за визнання незалежності окупованих на Донбасі ОРДО і ОРЛО, президент Росії Володимир Путін  підписав укази про визнання незалежності та суверенітету так званих «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки». Про це ідеться у відеозверненні Путіна до росіян 21 лютого. 

«Вважаю за необхідне прийняти вже давно назріле рішення: негайно визнати незалежність та суверенітет «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки». Прошу Федеральні збори РФ підтримати це рішення, а потім і ратифікувати угоду про дружбу з цими «республіками». Від тих, хто захопив і утримує владу в Києві, ми вимагаємо негайно припинити бойові дії. Інакше вся відповідальність за можливе продовження кровопролиття буде цілком і повністю на совісті правлячого на території України режиму», – сказав він.

Перед тим учасники Ради безпеки РФ заявляли, що «офіційний Київ не хоче домовлятися з Донбасом», не збирається виконувати Мінські домовленості, згадали про 800 тисяч людей з паспортами РФ на цій території.

Голова Держдуми РФ сказав, що російські депутати вже визначилися з цього приводу, ухваливши відповідне звернення.

А голова МЗС Сергій Лавров у своєму виступі дійшов до слів «геноцид», «атака на слов’ян».

Президент Європейської ради Шарль Мішель на сторінці Twitter написав, що визнання двох сепаратистських територій в Україні є кричущим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських угод.  ЄС та його партнери відреагують на рішення Володимира Путіна про визнання «Л/ДНР» єдністю, твердістю та рішучістю на знак солідарності з Україною.

З аналогічним змістом у своєму Twitter написала і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав грубим порушенням міжнародного права визнання незалежності окупованих районів Донецької і Луганської областей, обіцяє  тверду і рішучу реакцію.

Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських угод. ЄС та його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю в знак солідарності з Україною», – написав він у Twitter.

 Президент України Володимир Зеленський скликав засідання Ради нацбезпеки й оборони. 

Згодом він виступив зі зверненням з приводу визнання Росією так званих «ДНР» і «ЛНР» та заявив, що Україна кваліфікує це як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Вся відповідальність за наслідки у зв‘язку зі згаданими рішеннями покладається на Росію. Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках Норманді.  Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати. Сьогоднішнім та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізовує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка вісім років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона це заявляє»,– сказав президент.

Він додав, що обговорив ситуацію із президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом США Джозефом Байденом, прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном, президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Також планую говорити із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та ініціював скликання засідання Ради Безпеки ООН, проведення спеціального засідання ОБСЄ. Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації. Ініційовано екстрене  скликання саміту Нормандської четвірки.

Нагадаємо, що Росія робить спробу створити чорноморську кризу і вдарити по агросектору та загалом економці України. Про це свідчить аналіз рішення РФ провести військові навчання з 13 по 19 лютого цього року у акваторії Чорного (12 миль – морський кордон) та Азовського морів (згодом у РФ повідомили, що навчання відмінили). Згодом  Держприкордонна служба України повідомила, що Росія  відмінила  перекриття акваторії Чорного і Азовського морів на час навчань. 

Це не перша спроба Росії зіграти морський бій на геополітичній акваторії Чорного моря. У квітні 2021 року Російська Федерація оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. Тоді теж було непросто. Однак сьогодні ставки піднято значно серйозніше. Росія дуже круто підіймає ставки і ставить на кін зерновий експорт, де головні гравці – американські трейдери. Будь-який невірний крок може коштувати нам дорого.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 липня 2022
путін поставив «умову» для експорту українського зерна із заблокованих портів
ₚосія дасть «добро» вивезенню українського зерна із заблокованих нею ж українських портів, якщо з неї знімуть санкції, пов’язані із...
22 лютого 2022
Експерт розповів про першочергові кроки для збереження економіки України
Сьогодні Україні загрожує подальше згортання інвестиційних програм, погіршення умов економічної діяльності, вихід інвесторів з українських цінних...
22 лютого 2022
У ЄБА розповіли, як вплинуло «визнання» ОРДЛО на український бізнес
Європейська бізнес-асоціація провела експрес-опитування 53 керівників компаній-членів асоціації, при цьому 90% опитаних повідомили, що продовжують...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...